-5.8 C
Sofia
7:15 | 06 February 2023
НачалоНовини от светаПутин готви зимна офанзива

Путин готви зимна офанзива

Американският Институт за изследване на войната (ISW) в последния от своите ежедневни обобщаващи анализи посочва, че отразяването по руската телевизия през последните дни на посещения и срещи на руското военно и политическо ръководство, както и на срещата между Путин и Лукашенко, насрочена за понеделник, подсказва, че Москва подготвя решителни действия на фронта през следващите месеци – но че тези действия едва ли ще бъдат успешни.

ISW смята, че показването през последните два дни на срещата между руския президент Владимир Путин и министъра на отбраната Сергей Шойгу, началника на Генералния щаб Валерий Герасимов и командващия руските сили в Украйна Сергей Суровикин, както и пътуването на Шойгу до Южния военен окръг, е отговор на твърденията и критиките на руските военни ултранационалистически блогъри, но не само.

“Постоянните опити на руските военни представители да покажат, че активно участват във военното планиране и го контролират, особено при липсата на осезаеми победи в Украйна, може да означават, че Русия се готви да възобнови настъплението в Украйна през следващите месеци”, пишат анализаторите на ISW.

Те виждат признаци, че подобна офанзива се подготвя и по време на срещата между Путин и беларуския президент Александър Лукашенко в понеделник: американски експерти, както и редица техни колеги от Източна Европа, предполагат, че Путин отново ще призове Лукашенко да поеме по-активна роля във войната.

Въпреки това, дали руската армия ще бъде способна на успешна офанзива в близко бъдеще, остава въпрос, който буди големи съмнения у МЖП.

Според експертите мобилизираните резервисти и новобранци все още няма да се научат да воюват достатъчно добре през следващите месеци, за да провеждат бързи и успешни операции. Освен това Русия не разполага с танкове, артилерия и оръжия с голям обсег – проблем, който едва ли ще бъде решен до тази зима.

“Путин може да нареди мащабни настъпателни операции още през зимата, но е важно да не се надценява способността на руските или комбинираните руско-беларуски сили да провеждат успешно такива операции”, пише ISW.

Освен това, според американски анализатори, Лукашенко едва ли ще се съгласи да изпрати армията си в Украйна.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ