-5.8 C
Sofia
8:55 | 06 February 2023
НачалоНовини от светаНАТО: Руска ядрена подводница е с обезпокоителна активност

НАТО: Руска ядрена подводница е с обезпокоителна активност

Съединените щати са активирали мрежата си от сателити, за да проследят евентуалния курс на торпедото, но поради факта, че е под вода, задачата се усложнява многократно...

Става въпрос за руската ядрена подводница “K-329 Белгород”, която е модифициран дизайн на руската атомна подводница клас Оскар II. НАТО разпрати предупредителни ноти до всички държави-членки на Алианса, тъй като е установено, че подводницата, пренасяща ядрени торпеда “Посейдон”, е в движение.

НАТО е изпратил предупредителни ноти до всички държави-членки на Алианса по повод ядрената подводница “K-329 Белгород”, за която се установило, че е в движение. Подводницата пренася ядрени торпеда “Посейдон”, известни като “Оръжието на Апокалипсиса”, информира 20minutos, позовавайки се на италианския ежедневник “Ла Република”.

Новата подводница бе приета на въоръжение през юли и в момента се намира във водите на Арктика след течовете по газопровода “Северен поток”.

Опасенията в НАТО са свързани с евентуално изпитание на торпедото “Посейдон”, способна да измине до 10 000 км и да експлодира в близост до брега, предизвиквайки огромно радиоактивно цунами.

Ядреното торпедо бе представено за първи път пред общността през 2018 г. като повод Русия да затвърди военната си мощ, макар че според мнозина анализатори същият ефект може да бъде постигнат и с междуконтинентална ракета.

Съединените щати са активирали мрежата си от сателити, за да проследят евентуалния курс на торпедото, но поради факта, че е под вода, задачата се усложнява многократно, отбелязва още италианското издание.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ