0.3 C
Sofia
17:25 | 29 January 2023
НачалоНовини от светаНАТО призна, че изчерпва запасите си от боеприпаси заради Украйна

НАТО призна, че изчерпва запасите си от боеприпаси заради Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призна, че западните страни са изчерпали запасите си от боеприпаси, докато подкрепят Украйна в продължаващия ѝ конфликт с Русия.

Той посочи, че военната индустрия е увеличила производството на военни средства в отговор на ескалацията на конфликта от Русия.

Относно последните съобщения за доставка на оръжия в Украйна от Съединените щати и Великобритания, Столтенберг подчерта, че е също толкова важно да се гарантира, че предоставените системи работят по предназначение, т.е. разполагат с достатъчно амуниции и резервни части.

Войските, които боравят със системите, трябва да бъдат адекватно обучени, изтъкна той.

Изявлението на шефа на НАТО дойде, след като по-рано днес Европейският съюз и НАТО подписаха нова декларация за сътрудничество на церемония, състояла се в централата на Алианса в Брюксел.

Декларацията беше подписана от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел, съобщава ТАСС.

Страните все още не са разкрили съдържанието на споразумението.

По-рано “Франс прес” съобщи, позовавайки се на документа, че ЕС и НАТО възнамеряват да дадат тласък на сътрудничеството в областта на отбраната на фона на конфликта в Украйна. По данни на агенцията в документа се посочва, че двете страни са ангажирани да издигнат партньорството си “на по-високо ниво” и да мобилизират “всички налични общи инструменти, независимо дали са политически, икономически или военни, за постигане на общите цели”.

От своя страна председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че сигурността на Европа е изправена пред предизвикателство и “под заплаха”, като подчерта, че Русия е “най-непосредствената” заплаха за континента.

Тя обаче отбеляза, че заплахата от страна на Москва не е единствената, пред която е изправена Европа.

Фон дер Лайен предупреди за предполагаеми опити на Китай да “прекрои международния ред в своя полза” и изтъкна, че ЕС и НАТО трябва да реагират на подобни действия. Тя също така увери, че Съюзът ще продължи да санкционира страни, които оказват военна подкрепа на Русия, като Иран и Беларус.

Путин искаше по-малко НАТО, но ще получи повече, както и повече ЕС, каза от своя страна председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

“Войната на Русия срещу Украйна сближи НАТО и ЕС повече от когато и да било. И двете организации наградиха с още амбиции стратегиите си, свързани с бъдещата ни сигурност – европейския стратегически компас и стратегическата концепция на НАТО”, изтъкна той.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ