22 C
Sofia
16:25 | 22 May 2022
НачалоНовини от светаМинистри от Обединените арабски: Енергийният капацитет по света се изчерпва

Министри от Обединените арабски: Енергийният капацитет по света се изчерпва

Министрите на енергетиката на Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства предупредиха, че резервните капацитети намаляват във всички енергийни сектори, тъй като петролът и природният газ се търгуват на рекордни стойности след инвазията на Украйна.

“Аз съм динозавър, но никога не съм виждал такова нещо“, заяви саудитския министър принц Абдулазиз бин Салман, който е присъствал на срещи на ОПЕК от 80-те години насам, на конференцията в Абу Даби относно скорошния скок в цените на рафинирани енергийни източници. „Светът трябва да осъзнае настоящата реалност. Енергийните капацитети са на свършване във всички нива“.
Коментарите идват след рекордното повишаване на цените за потребителите на гориво в САЩ. Министърът направи подобни забележки и в понеделник, отбелязвайки, че липсата на инвестиции в производството и обработването на енергия води до по-високи цени. Анализатори предупреждават от месеци, че няма достатъчно наличен капацитет за задоволяване на световното търсене.

Колегата му от ОАЕ Сухаил ал Мазруей заяви по време на същия панел, че без повече инвестиции от останалата част на света ОПЕК+ няма да може да гарантира достатъчно доставки на петрол след пълното възстановяване на търсенето след пандемията.

Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства са сред малкото производители, които инвестират в разширяване на добива си. Те харчат милиарди долари, за да вдигнат капацитета си до 2 милиона барела на ден до края на десетилетието. Останалите производители изпитват трудности при получаването на финансиране, тъй като акционерите и правителствата окуражават отказване от изкопаемите горива в полза на възобновяеми източници.

Въпреки това засега няма липси от петрол и съответно няма нужда ОПЕК+ да увеличава продукцията си повече от предвиденото.

„Пазарът е балансиран“, каза той.

Организацията на страните-износителки на петрол и партньорите и – общо 23 държави, водени от Русия и Саудитска Арабия, е под натиск от САЩ и Европа да увеличи по-бързо доставките си.

Суровия петрол е поскъпнал с повече от 35% тази година, но тази седмица падна под 100 долара на барел. Европейският съюз се доближава до формална забрана за вноса на руски петрол с цел да накаже Москва за войната.

ОПЕК+ се съгласи на увеличение от 432 000 барела на ден за юни на последната си среща на 5 май. Страните-членки се затрудняват да достигнат дори скромните си месечни цели, като някои държави добиват под квотите си.

Принц Абдулазиз подчерта, че ОПЕК+ няма да позволи на геополитиката да влияе на решенията им. САЩ се опитват да накарат Саудитска Арабия и ОАЕ да се дистанцират от Русия след атаката върху Украйна.

Мазруей каза, че цените се увеличават вследствие на „политизирането“ на пазара на петрол.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ