4.7 C
Sofia
1:54 | 07 December 2022
НачалоНовини от светаИран започна с удари по военни бази на САЩ, готви ескалация и...

Иран започна с удари по военни бази на САЩ, готви ескалация и срещу Турция

Иран се подготвя за военна ескалация срещу чуждестранните си врагове, включително САЩ, в отговор на продължаващите масови протести срещу режима. Това е основният извод от ежедневния доклад на Институт за изучаване на войната (ISW), който следи изкъсо случващото се в страната заедно с Американския предприемачески институт. Съобщава се, че на 8 октомври милиции, вероятно подкрепяни от Иран, са извършили ракетна атака срещу американска военна база в североизточна Сирия. Върховният лидер в Техеран – Али Хаменей, и други висши политически и военни лица вече обвиниха САЩ, Израел и Саудитска Арабия, че стоят зад демонстрациите. Затова иранските сили или техни пълномощници могат да извършат допълнителни нападения срещу позиции на САЩ в Близкия изток, особено в Ирак и Сирия, пишат от ISW.

Възможна е и ескалация в посока Турция – чрез иракски милиции, подкрепяни от Техеран. Такива бойци вече извършиха ракетно нападение срещу турска военна база в провинция Мосул на 8 октомври. Отговорност пое Лива Ахрар ал-Ирак – подставена група, която подкрепяните от Иран иракски бойци използват, за да обявяват нападения срещу турските сили. Подобни примери вече имаше през юни и юли тази година. Сега иракската общественост и политическата върхушка се сплотяват срещу Турция и нейните нападения в Иракски Кюрдистан. Възобновяването на дейността на Лива Ахрар ал-Ирак, за да претендира за нападения срещу турските сили, може да означава, че Иран и неговите пълномощници се стремят отново да отклонят гнева на иракските граждани и длъжностни лица към Анкара вместо към Техеран. Възможно е Иран да се готви да извърши сухопътно нахлуване в Иракски Кюрдистан, за да атакува действащите там антиправителствени кюрдски бойни групи. От 26 септември до 7 октомври сухопътните сили на Иранската революционна гвардия (КСИР) извършват ежедневни артилерийски, безпилотни и ракетни атаки срещу тези бойци. Техеран иска оттеглянето им от граничния регион. Появиха се слухове, че КСИР е започнала да съсредоточава сили в Банех, провинция Кюрдистан, близо до ирано-иракската граница. Протестите срещу режима продължиха вчера в най-малко 18 града, разположени в 15 провинции, включително в столицата Техеран. В демонстрациите участват доста слоеве от иранското население, включително маргинализирани етнически групи, градски елит, студенти и иранската търговска класа.

Припомняме, че на 13 септември нравствената полиция в Ислямската република задържа 22-годишната кюрдка Махса Амини от гр. Сакез заради „небрежно поставен хиджаб“. Жената загина три дни по-късно в болница в Техеран, след като беше в кома. Семейството ѝ твърди, че полицаите са ѝ нанесли побой, включително с тежки удари по главата, което е довело до смъртта на Амини. Полицията обаче още от началото казва, че жената е издъхнала заради „внезапен инфаркт“. В последните дни властите публикуваха доклад, в който пише, че Амини е починала от “основно заболяване”.

От миналия месец насам жените в Иран демонстративно свалят забрадките си и крещят „Смърт за диктатора“ по адрес на върховния лидер Али Хаменей. Млади момичета от университети и гимназии се превърнаха в лидерите на протеста, настояващ за сваляне на режима и за зачитане на човешките права.

Възможно е някои ирански военни и служители по сигурността на ниско ниво да са преминали на страната на протестиращите, съобщава ISW. На 8 октомври в Twitter се появиха съобщения, че режимът е арестувал няколко офицери от 21-ва пехотна дивизия на сухопътните сили Артеш Хамзех, чийто щаб се намира близо до Табриз. Имаше и видеа, на които се вижда как офицери маршируват с протестиращите около Техеран на 9 октомври. Официално обаче не е ясно дали офицерите са се присъединили към протестите, или просто са ги ескортирали.

Парламентаристът и бивш офицер от КСИР бригаден генерал Мохамед Есмаил Коусари заявява, че режимът трябва да държи отговорни служителите по сигурността, които не изпълняват задълженията си – това предполага, че има такива.

Възможно е иранското ръководство да е наредило на сухопътните сили на КСИР да влязат пряко в потушаването на протестите. Демонстрантите убиха член на 22-ра оперативна дивизия от сухопътните сили на Иранската революционна гвардия в Санандадж на 8 октомври. Държавните медии съобщават, че гвардеецът е бил убит, докато се е опитвал да разпръсне протестиращите. Друг гвардеец е бил ранен. Разполагането на сухопътните сили на КСИР би означавало, че режимът смята протестите за изключително сериозна заплаха. Сухопътните сили на КСИР са последната линия на защита на режима срещу вътрешни безредици и най-значимата служба за вътрешна сигурност след Командването за правоприлагане (КПС) и организацията “Басидж”. Междувременно в популярен англоезичен акаунт в Twitter се появи съобщение, че кабинетът на върховния лидер е уволнил част от служителите си по сигурността и ги е заменил с нови кадри. От ISW и Американския предприемачески институт твърдят, че това е само слух, който все още не може да бъде проверен.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ