10.6 C
Sofia
1:51 | 26 March 2023
НачалоНовини от светаИзраел предупреждава гражданите си да не пътуват до Турция заради ирански терористи

Израел предупреждава гражданите си да не пътуват до Турция заради ирански терористи

Турция е популярна туристическа дестинация за гражданите на Израел и двете страни са в процес на възстановяване на връзките си след повече от десетилетие на обтегнати отношения.

Израел призова гражданите си да не пътуват до Истанбул или да се върнат у дома, ако вече са там.

По този начин Йерусалим засили засилвайки издаденото на 30 май предупреждение за пътуване в Турция заради заплахи към летуващите там израелци от Иран.

Външният министър Яир Лапид заяви, че “огромните усилия” на израелските сили за сигурност са спасили живота на няколко израелци през последните седмици и благодари на турското правителство за неговия принос, без обаче да разкрива повече подробности.

Израелски служител по сигурността съобщава, че Турция е задържала няколко заподозрени “оперативни служители” на Революционната гвардия на Иран.

“Призоваваме израелците да не летят до Истанбул и ако нямате жизненоважна причина, не летете до Турция. Ако вече сте в Истанбул, върнете се в Израел възможно най-скоро”, настоя Лапид в телевизионно изявление.

Тези терористични заплахи са насочени към летущващи израелци. Те избират на случаен принцип, но преднамерно израелски граждани, за да ги отвлекат или убият, предупреди той.

Лапид се обърна и към иранците: “Който нарани израелските граждани, на него няма да му се размине. Дългата ръка на Израел ще го залови, независимо къде се намира”.

Техеран обвини Израел за убийството на полковника от Революционната гвардия Хасан Саяд Ходай, който беше застрелян на 22 май зад волана на колата си от двама души на мотоциклет, и се зарече да отмъсти.

От своя страна, Израел обвини Ходай в заговор за атаки срещу гражданите си по целия свят.

Съветът за национална сигурност на Израел предупреди, че Техеран може да се стреми да навреди на израелците в Турция, която определи като “държава с висок риск”.

Турция е популярна туристическа дестинация за гражданите на Израел и двете страни са в процес на възстановяване на връзките си след повече от десетилетие на обтегнати отношения.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ