18.8 C
Sofia
4:49 | 07 July 2022
НачалоНовини от светаЗеленски: Около 20% от територията на Украйна е под контрола на Русия

Зеленски: Около 20% от територията на Украйна е под контрола на Русия

"12 милиона украинци са разселени, а повече от 5 милиона са заминали в чужбина"

Руските войски контролират около една пета от територията на страната му, включително анексирания Кримски полуостров и територията на изток, държана от подкрепяните от Москва сепаратисти от 2014 г. насам, заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.

“Днес около 20% от нашата територия е под контрола на окупаторите”, каза той по време на обръщение към законодателите в Люксембург, докато руските сили укрепват позициите си в източния регион Донбас и се придвижват към фактическия административен център на Украйна там.

Руските сили укрепват позициите си в източната част на Донбас и се придвижват към административния център на Украйна в този регион – Краматорск.

Но те се оттеглят от регионите около столицата и в североизточната част на страната, за да се съсредоточат върху офанзивата си за източния индустриален регион.

Зеленски заяви, че през 2014 г. подкрепяните от Кремъл сепаратисти и руските военни са контролирали 43 000 кв. км – площ, която той сравни с размера на Нидерландия. Но тази цифра – повече от три месеца след нахлуването на Русия – се е увеличила до близо 125 000 кв. км, територия, която според него е “много по-голяма” от Нидерландия, Белгия и Люксембург взети заедно. Той също така заяви пред депутатите, че територия с повече от два пъти по-голям размер – “близо 300 000 квадратни километра” – е “замърсена” с мини и невзривени боеприпаси.

“12 милиона украинци са разселени, а повече от 5 милиона са заминали в чужбина”, добави той.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ