-5.8 C
Sofia
9:02 | 06 February 2023
НачалоНовини от светаЗеленски в САЩ: Вашите пари не са благотворителност, а инвестиция в глобалната...

Зеленски в САЩ: Вашите пари не са благотворителност, а инвестиция в глобалната сигурност и демокрация

Това заяви украинският държавен глава Володимир Зеленски в своя реч по време на посещението си в САЩ. Той благодари за оказваната подкрепа към страната му. След обръщението си към Конгреса, Зеленски връчи знамето на Украйна на конгресмените.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски завърши посещението си във Вашингтон с емоционално обръщение към Конгреса. Американският му колега Джо Байдън заяви, че Съединените щати никога няма да изоставят Украйна, обещавайки нова военна помощ на стойност близо два милиарда долара.

Зеленски напусна страната си за пръв път от началото на руската инвазия с ясна задача пред себе си – да подсигури устойчива военна помощ от Америка за Украйна. На фона на опасността от руска офанзива през зимата, Зеленски подчерта, че решенията на Конгреса могат да спасят страната му.

“Финансовата помощ е изключително важна и бих искал да ви благодаря за двата пакета, които вече ни предоставихте, както и за тези, които навярно сте напът да ни предоставите. Вашите пари не са благотворителност. Те са инвестиция в глобалната сигурност и демокрация”, подчерта той.

След речта си Зеленски връчи на конгресмените украинско знаме, подписано от войниците на фронтовата линия в Бахмут. От своя страна, председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси му подари американско знаме в рамка.

По време на срещата на Зеленски с американския му колега Джо Байдън стана ясно, че Съединените щати предоставят нова военна помощ в размер на 1,85 млрд. долара на Украйна. Тя включва най-напредналата американска система за противовъздушна отбрана Patriot, използвана за защита от самолети, крилати и балистични ракети.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ