-5.8 C
Sofia
8:49 | 06 February 2023
НачалоНовини от светаЗеленски: Блокирайки износът на украинско зърно, Русия осъди света на глад

Зеленски: Блокирайки износът на украинско зърно, Русия осъди света на глад

За целия свят износът на зърно от Украйна е една от основните гаранции за стабилност.

За целия свят износът на зърно от Украйна е една от основните гаранции за стабилност. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски във видеообръщението си, цитирано от “Укринформ”.

Той почете Световния ден на прехраната, който се отбелязва на 16 октомври. Този ден е установен в памет на създаването на специалната структура на ООН, занимаваща се с бедността и глада – ФАО. Това е Организацията по прехрана и земеделие към Обединените нации.

В продължение на десетилетия светът работи за разрешаването на проблема с глада. И едва ли някой от създателите на ООН е могъл да си помисли тогава, че през XXI век всички ние по света отново ще бъдем принудени да се борим със заплахата от масов глад, при това изкуствен глад! Глад, за който е отговорна само една държава в света – Русия – и нейната терористична война срещу свободния свят, заяви държавният глава.

Когато Русия блокира нашите украински пристанища и прекъсна нормалните вериги за доставка на храни, тя върна света в ситуация, сякаш тези десетилетия работа за международна продоволствена сигурност никога не са съществували.

За щастие украинските пристанища отново започнаха да работят за износ на селскостопански продукти. От юли доставяме точно толкова храни, които възвръщат стабилността на световния пазар. И то точно към онези сегменти от хранителния пазар, които осигуряват потреблението на едни от най-уязвимите страни в Африка и Азия.

И въпреки че възможностите ни за износ все още не са завършени, ние успяхме да изнесем почти 8 милиона тона храна по море – това са повече от 300 кораба. 60% от този обем е насочен към Африка и Азия. Това е глобалната мисия на страната ни: благодарение на украинските доставки цели региони по света поддържат социална и политическа сигурност.

И искам да благодаря на всички, които гарантират това: на първо място нашите фермери, нашите превозвачи, пристанищните работници, нашите дипломати и държавни служители. Разбира се, нашите защитници, които държат юга и връщат безопасността на морето. И искам да благодаря на нашите партньори, които успяха да помогнат за тази инициатива. По-специално генералният секретар на ООН Гутериш и президентът на Турция Ердоган.

Трябва да направим всичко така, че износът на украинско зърно само да се разширява. Това са работа за нашите хора и приходи от износ. Плюс средства за осигуряване на сеитбена кампания догодина. А за целия свят това е една от основните гаранции за стабилност.

Начинът, по който Украйна помага за поддържането на нормален живот в света, само укрепва репутацията на нашата държава и ни улеснява да установяваме нови връзки в различни региони. Следващата седмица очаквам нови международни резултати за държавата ни.

А за изминалата седмица си струва да се отбележи засилването на контактите със Саудитска Арабия. Има значителни споразумения. Освен всичко друго, това е решението на партньорите да предоставят пакет от хуманитарна подкрепа в размер на 400 милиона долара. Много е важно. В момента имаме най-значимите отношения със Саудитска Арабия от 30 години.

Обстановката на фронтовата линия не претърпя съществена промяна през изминалото денонощие. Ключовите горещи точки в Донбас са Соледар и Бахмут, където продължават изключително тежките боеве. Окупаторите хвърлиха с каквото могат срещу нашите сили, включително и 2000 “пленници” – точно там са сред наемниците. Това са “осъдени” с дълги присъди за тежки престъпления. Държат ги на фронта не само с пари, но и с обещание за амнистия.

Ето как руската държава спонсорира терора – търси убийци в затворите и им обещава свобода, ако отново убиват. Някой в ​​света все още ли се съмнява дали Русия трябва официално да бъде обявена за терористична държава? Не мисля така.

Благодаря на всички наши воини, които героично държат позициите си край Бахмут, близо до Соледар и във всички други посоки, където в момента се водят военни сблъсъци – на изток, на юг на страната.

Днес, в южната посока, искам специално да отбележа 60-та пехотна бригада Ингулец, 17-та отделна танкова бригада от Кривой Рог на името на Константин Пестушко, 128-ма отделна планинска щурмова бригада Закарпатия и 59-та отделна мотопехотна бригада на името на Яков Хандзюк за координирани действия в посока Херсон и ефективно унищожаване на техниката на противника. Благодаря ви, воини!

Благодаря и на Херсонската зенитно-ракетна бригада за успешната защита на нашето небе от ирански дронове и руски самолети.

Отделно бих искал да отбележа днес тези единици, които ни предоставиха резултат от попълване на обменния фонд. Това е изключително важно – всеки, който плени руските военни, ни дава възможност да освободим нашите герои. Помним нашите задържани в Русия. Трябва да ги освободим и трябва да ги освободим всички, без да оставяме нито един на врага. Но за това трябва да заловим окупаторите – колкото се може повече.

И още нещо, за което си струва да говорим днес. Заради руския ракетен терор в някои градове и региони на Украйна енергетиците трябва да ограничат подаването на електроенергия, така че цялата система да работи стабилно. Но ще бъде възможно да се избегнат такива прекъсвания на стабилизирането, ако всички ние в Украйна съзнателно се отнасяме към потреблението си в пиковите часове, напомни той. Това е малко нещо за живота на всеки човек – но изключително осезаемо в рамките на цялата енергийна система. Например тази събота жителите на Черниговска област ограничиха потреблението на електроенергия с 20 процента. Много съм ви благодарен. А общо за страната средно – с 10 процента. Киев и региона – само със 7 процента. Моля, направете повече – ако имате възможност. От 17:00 до 23:00 трябва да намалим консумацията на електроенергия. Това е стъпка, която заедно с други ще гарантира провала на руските терористични планове, каза той.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ