24.8 C
Sofia
21:38 | 07 August 2022
НачалоНовини от светаЕС иска да сложи край на зависимостта от руския газ и петрол

ЕС иска да сложи край на зависимостта от руския газ и петрол

Европейският съюз възнамерява да мобилизира до 300 милиарда евро инвестиции до 2030 г.

Европейският съюз възнамерява да мобилизира до 300 милиарда евро инвестиции до 2030 г., за да сложи край на зависимостта си от руския петрол и газ, каза в вчера председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Председателят на Европейската комисия обяви редица мерки в рамките на плана REPowerEU, насочени към намаляване “възможно бързо” зависимостта на ЕС от руския внос на енергия.

Според заложените в плана мерки ЕС ще увеличи целта си за енергийна ефективност за 2030 г. от 9% на 13%, докато целта за възобновяема енергия ще бъде увеличена от 40% на 45% за съшия срок.

Съюзът също така ще създаде механизъм за съвместни поръчки за втечнен природен газ (LNG).

ЕС ще мобилизира около 300 милиарда евро за плана, включително 72 милиарда евро безвъзмездни средства, 225 милиарда евро заеми и 2 милиарда евро “за нефтена инфраструктура с оглед спиране на доставката на руски петрол”.

Инвестициите ще включват и 10 милиарда евро за газова инфраструктура, а останалата част от средства ще бъдат мобилизирани за чиста енергия, посочи Фон дер Лайен пред репортери, добавяйки, че Брюксел също така предлага по-високи правно обвързващи цели на ЕС за възобновяема енергия и енергийна спестовност до 2030 г.

“Планът за постигане на енергийна независимост на ЕС RePowerEU ще ни помогне да спестим повече енергия, за да ускорим постепенното премахване на изкопаемите горива и, най-важното, да започнем инвестиции в нов мащаб“, каза тя.

“Така че бих казала, че това ще бъде скоростното зареждане на нашата Европейски зелена сделка”, посочи шефът на ЕК.

Европейската комисия предложи и краткосрочни мерки за борба с високите енергийни цени.

ЕК предложи краткосрочни мерки за борба с високите енергийни цени

Фон дер Лайен също така обяви 9 милиарда евро макрофинансова помощ за Украйна, както и създаването на платформа за възстановяване, която да помогне на Украйна по пътя й към членство в ЕС. “Планът ще се занимава с ключови реформи в области като борба с корупцията, административен капацитет, върховенство на закона и независимост на съдебната власт“, каза тя.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ