-5.8 C
Sofia
7:26 | 06 February 2023
НачалоНовини от светаЕС: Заобикалянето на санкциите вече е престъпление

ЕС: Заобикалянето на санкциите вече е престъпление

Заобикалянето на санкциите вече е престъпление в ЕС - това решение бе взето единодушно от страните членки в контекста на руската агресия срещу Украйна.

Заобикалянето на санкциите вече е престъпление в ЕС – това решение бе взето единодушно от страните членки в контекста на руската агресия срещу Украйна.

Нарушаването на наложените ограничителни мерки срещу Русия се добавя в списъка на европейските престъпления, включен в Договора за функционирането на Европейския съюз.

В момента държавите членки имат различни определения за това какво означава нарушаване на ограничителните мерки и какви санкции следва да се прилагат в случай на нарушаване. В резултат от това би могло да се стигне до различни степени на тяхното прилагане и до риск от заобикалянето им. Това би позволило на лицата, спрямо които се прилагат тези мерки, да продължат да имат достъп до своите активи и да подкрепят режимите, срещу които са насочени мерките на ЕС.

Включването на нарушаването на ограничителните мерки в списъка на европейските престъпления е първата от двете стъпки за осигуряване на еднакво прилагане на санкциите в целия Съюз и за възпиране на опитите за заобикалянето им.

След приемането на днешното решение Европейската комисия ще представи предложение за директива, съдържаща минимални правила за определянето на престъпленията и санкциите за нарушаването на ограниченията на ЕС. Проектът трябва да бъде обсъден и приет от Съвета и Европейския парламент.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ