18.9 C
Sofia
14:29 | 27 September 2022
НачалоНовини от светаЕК иска профилактичните прегледи за рак да обхванат до 90% от населението...

ЕК иска профилактичните прегледи за рак да обхванат до 90% от населението в ЕС

Европейската комисия представи днес нови препоръка за подобряване на скрининга за рак в страните в от ЕС. Целта е разширяване на профилактичните прегледи, така че до 2025 година те да обхванат 90 процента от населението на ЕС, което отговаря на условията за сринингът за рак на гърдата, маточната шийка и на дебелото черво и ректума. Препоръчва се целевият скрининг да обхване и други видове рак, по-специално рака на простатата, белите дробове и стомаха.

За въвеждането на новите препоръки Брюксел е предвидил финансова подкрепа за страните — 38,5 милиона евро в рамките на програма „ЕС в подкрепа на здравето“, „Хоризонт Европа“ и 60 милиона евро по линия на „Хоризонт Европа“. Комисията ще предложи и допълнително финансиране за скрининг за рак в рамките на програмата „ЕС в подкрепа на здравето“ за 2023 г. Освен това може да се предостави подпомагане от европейските регионални, кохезионни и социални фондове.

За да се улесни скринингът се препоръчва да се разшири целевата група за скрининг за рак на гърдата, която вече ще включва жени на възраст между 45 и 74 години (засега възрастовата група е от 50 до 69 години). За откриване на рак на маточната шийка се предлага да се извършва изследване за човешки папиломавирус (HPV) при жени на възраст от 30 до 65 години най-малко на всеки 5 години, като се вземе предвид ваксинационният статус във връзка с HPV. Препоръчват се тестове за рак на дебелото черво и ректума при лица на възраст 50—74 години под формата на фекален имунохимичен тест с цел профилиране и разпределение, за да може пациентите евентуално да бъдат насочвани към последваща ендоскопия/колоноскопия.

ЕК препоръчва разширяване на обхвата на организирания скрининг, така че да включва още три вида рак: изследване за рак на белите дробове за настоящите силни пушачи и бившите пушачи на възраст 50—75 години; изследване за рак на простатата при мъжете до 70 години въз основа на специфичен за простатата антигенен тест и магнитно-резонансна томография като последващо изследване; в регионите с висока заболеваемост и смъртност от рак на стомаха — скрининг за Helicobacter pylori и наблюдение на предраковите стомашни лезии.

След като бъде приета от Съвета, препоръката ще замени настоящата препоръка относно скрининг за рак, която е от от 2003 г. Борбата с рака е приоритет в областта на здравеопазването за комисията фон дер Лайен.

През 2020 г. приблизително 2,7 милиона души в Съюза са били диагностицирани с рак. Според оценките всеки втори граждани на ЕС развива рак през живота си, което има дълготрайни последици за качеството на живот. Само половината от всички ракови пациенти оцеляват.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ