5.1 C
Sofia
16:44 | 27 November 2022
НачалоНовини от светаЕксплозия във въглищна мина в Турция, загинали са 40 души, а 15...

Експлозия във въглищна мина в Турция, загинали са 40 души, а 15 миньори са под земята

Спасителните екипи са установили къде точно се намират блокираните работници, но пожарът, който се е разгорял поради експлозията, и вредните газове затрудняват достигането до тях.

Експлозията във въглищната мина в Амасра, окръг Бартън, в Северозападната част на страната разтърси Турция.

40 души са загинали при експлозията, съобщи турският министър на здравеопазването Фахретин Коджа. Единайсет са ранените, няколко от които са в тежко състояние. Транспортирани са в болници в Истанбул и в Бартън.

Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу съобщи, че 15 работници се намират под земята. По думите му спасителните екипи са установили къде точно се намират блокираните работници, но пожарът, който се е разгорял поради експлозията, и вредните газове затрудняват достигането до тях.

Продължават спасителните работи, продължава и напрегнатото очакване на семействата и близките на миньорите в района.

Турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез в изявление пред СиЕнЕн-Тюрк посочи, че издирването и спасяването в мината изискват специален опит.

„Това е доста различно от другите дейности по търсене и спасяване. Въглищните предприятия разполагат с квалифицирани екипи за търсене и спасяване, които са успешни в тази област не само у нас, но и по света. За съжаление, част от нашите работници не можаха да бъдат спасени поради високото налягане и високата температурата, вследствие на взрива. В момента 15 от работниците са в рудника, продължава търсенето им. След взрива е избухнал пожар в галерията”, заяви турският енергиен министър.

Републиканската прокуратура в Бартън е започнала разследване на причините, което се провежда от трима републикански прокурори.

Междувременно стана известно, че ръководството на въглищната мина в Амасра е било предупредено още през 2019 г. за риск от внезапно изхвърляне на газ и експлозия.

Това посочи депутатът от основната опозиционна Народнорепубликанска партия от град Зонгулдаг Дениз Явузйълмаз в профила си в социалните мрежи.

Той публикува извадка от одитен доклад на Сметната палата от 2019 г., в който се посочва, че натрупването на газ е достигнало на дълбочина 300 метра и се увеличава опасността от експлозия и пожар, както и че се препоръчва да бъдат взети необходимите мерки.

Взривът в мината в Амасра, която е на подчинение на Дирекцията за каменни въглища на Турция, избухна вчера около 18 часа, на дълбочина 300 метра под земята.

В изявление пред ТРТ относно причината за експлозията министърът на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез заяви, че според предварителните проучвания вероятната причина е натрупването на газ гризу, който е причинил експлозията.

Другата версия, която бе тиражирана по-рано от правителствената служба за реакции при бедствия и аварии, е, че експлозията е била предизвикана от трансформатор.

Твърди се, че по време на експлозията в мината са се намирали 110 работници.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ