18.9 C
Sofia
14:03 | 27 September 2022
НачалоНовини от светаГермания намалява ДДС върху газа на домакинствата

Германия намалява ДДС върху газа на домакинствата

Канцлерът Олаф Шолц обяви и трети пакет от социални мерки заради енергийната криза, който ще бъде оповестен в следващите дни.

Германия намалява ДДС върху газа, съобщи канцлерът Олаф Шолц.

До края на март 2023 година ДДС върху газа, потребяван от домакинствата, се намалява от 19 на 7 процента.

“Покачващите се енергийни цени са огромна тежест за много германци. Правителството смята, че потребителите на природен газ не трябва да бъдат натоварвани допълнително с данък добавена стойност”, заяви Шолц, който подчерта, че очаква газовите компании изцяло да прехвърлят данъчната отстъпка на клиентите си.

В началото на седмицата правителството обяви въвеждането от 1-ви октомври до края на отоплителния сезон на т.нар. “социална добавка” от около 5 стотинки за киловатчас към сметките за газ.

Очаква се по този начин да бъдат подпомогнати газовите компании, които след драстичното намаляване на доставките от “Газпром ” са принудени да купуват синьо гориво на свободния пазар на значително по-високи цени.

Канцлерът Олаф Шолц обяви и трети пакет от социални мерки заради енергийната криза, който ще бъде оповестен в следващите дни. Очакват се нови облекчения както за домакинствата, така и за бизнеса.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ