17.3 C
Sofia
6:26 | 04 July 2022
НачалоНовини от светаГермания и Италия няма да се откажат от руския газ

Германия и Италия няма да се откажат от руския газ

Двете държави откриват сметки в рубли.

Ройтерс цитира свои източници, според които Германия и Италия са казали на техните енергийни компании, че могат да отворят сметки в рубли, за да продължат да купуват руски газ, без да нарушават санкциите срещу Москва, като това е станало след дискусии с Европейския съюз.

Властите в Берлин са казали на германските вносители на газ, че могат да открият сметки в рубли, за да плащат за руски газ, без да нарушават санкциите срещу Москва, стига плащанията, които извършват към “Газпромбанк”, да не са в руската валута.

Германия, която е най-големият вносител на руски газ в региона, е действала последователно по въпроса в тясна координация с ЕС.

Италианското правителство също е разговаряло с Европейската комисия и е получило яснота как да купува законно руски газ.

Това се е случило преди италианската енергийна компания Eni да съобщи във вторник, че е започнала процедура за откриване на две сметки в “Газпромабанк” – една в евро и една в рубли.

“Решението е в съответствие с това, което беше съобщено от ведомството“, отбеляза същият източник, позовавайки се на енергийния отдел на Европейската комисия.

Полша, България и Финландия отказаха да изпълнят искането на Москва вносителите да плащат за газ чрез сметки в рубли в ‘Газпромбанк” и доставките на синьо гориво за тях бяха прекъснати.

Междувременно украинският държавен оператор за транзит на газ съобщи, че “Газпром” е резервирал транзитен капацитет от близо 47 милиона кубически метра газ за събота, 21 май, съобщи Ройтерс. Това е станало, след като по-рано през деня “Газпром” е бил резервирал по-голям капаците за утре от 66,54 милиона кубически метра природен газ.

На този етап не се съобщават повече подробности защо е намален транзитният газов капацитет.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ