24.8 C
Sofia
22:36 | 07 August 2022
НачалоНовини от света"Газпром" спря газа за компании от Германия и Дания

“Газпром” спря газа за компании от Германия и Дания

Руската компания "Газпром" заяви, че прекъсва газовите доставки за датската компания Orsted , както и към Shell Energy по договора за доставка на газ за Германия, след като те не са успели да извършат плащания в рубли.

Руската компания “Газпром” заяви, че прекъсва газовите доставки за датската компания Orsted , както и към Shell Energy по договора за доставка на газ за Германия, след като те не са успели да извършат плащания в рубли.

Рестриктивните мерки влизат в сила от 1 юни, съобщиха от “Газпром”.

В понеделник Orsted предупреди, че руската компания “Газпром експорт” може да спре доставките на газ, тъй като е отказала да плаща в рубли, но заяви, че подобна стъпка няма да застраши незабавно доставките на газ за Дания.

Shell заяви пред Би Би Си, че ще продължи да добива газ от другите си източници.

Газовият гигант заяви, че ще продължи да се отказва постепенно от руските изкопаеми горива.

Shell заяви пред Би Би Си, че не се е съгласила с “новите условия за плащане, определени от Газпром”, които включват създаването на руски банкови сметки.

Ходът на “Газпром” идва, след като лидерите на Европейския съюз заявиха, че ще блокират вноса на повечето руски петрол до края на 2022 г., за да накажат Москва за нахлуването в Украйна.

В отговор на западните санкции Русия вече прекрати доставките на газ за Полша, България, Финландия и Нидерландия, след като страните отказаха да се съобразят с руските искания да преминат към плащане в рубли.

Последният ход разширява обхвата на тези ответни мерки, като включва Германия и Дания.

Указът на Владимир Путин се разглежда като опит за стимулиране на руската валута, която пострада от санкциите, тъй като по-голямото търсене на чуждестранна валута в рубли вероятно ще увеличи търсенето и ще повиши стойността ѝ.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ