18.8 C
Sofia
4:10 | 07 July 2022
НачалоНовини от светаВъзможно е Путин официално да обяви война на Украйна на 9 май

Възможно е Путин официално да обяви война на Украйна на 9 май

Западните представители отдавна смятат, че Путин ще използва символичното значение и пропагандната стойност на този ден, за да обяви военно постижение в Украйна, значително засилване на военните действия - или и двете.

Руският президент Владимир Путин може официално да обяви война на Украйна още на 9 май – ход, който би позволил пълна мобилизация на руските резервни сили, тъй като усилията за инвазия продължават да се бавят, смятат американски и западни представители.

9 май, известен в Русия като Ден на победата, е посветен на победата на страната над нацистите през 1945 г. Западните представители отдавна смятат, че Путин ще използва символичното значение и пропагандната стойност на този ден, за да обяви военно постижение в Украйна, значително засилване на военните действия – или и двете.

Длъжностните лица започнаха да се насочват към един сценарий, а именно, че Путин официално ще обяви война на Украйна на 9 май. Досега руският президент настояваше да нарича конфликта, продължил няколко месеца, „специална военна операция”, като на практика забрани думи като „инвазия” и „война”.

„Мисля, че той ще се опита да се откаже от „специалната си операция”, заяви миналата седмица британският министър на отбраната Бен Уолъс пред радио LBC. „Той разгръщаше терена, подготвяше почвата, за да може да каже: „Вижте, сега това е война срещу нацистите и ми трябват повече хора. Имам нужда от повече руско пушечно месо”.

По време на целия конфликт Путин непрекъснато представяше нахлуването си в Украйна – „страна с президент евреин” – като кампания за предполагаема „денацификация” – описание, отхвърляно както от историци, така и от политически наблюдатели.

Официалното обявяване на война на 9 май може да засили обществената подкрепа за инвазията. Съгласно руското законодателство това ще позволи на Путин да мобилизира резервните сили и да призовава наборници, от които според официални лица Русия отчаяно се нуждае в условията на нарастващ недостиг на работна ръка. Според оценки на западни и украински официални лица най-малко 10 000 руски войници са били убити във войната, откакто Русия нахлу преди малко повече от два месеца.

Други варианти включват анексиране на отцепилите се територии Луганск и Донецк в Източна Украйна, сериозен натиск за Одеса на юг или обявяване на пълен контрол над южния пристанищен град Мариупол.

САЩ разполагат с „много достоверни” разузнавателни данни, че Русия ще се опита да анексира Луганск и Донецк „някъде в средата на май”, заяви в понеделник посланикът на САЩ в ОССЕ Майкъл Карпентър. Съществуват и индикации, че Русия може да планира да обяви и анексира „народна република” в югоизточния град Херсон.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс заяви в понеделник, че има „основателни причини да се смята, че руснаците ще направят всичко възможно, за да използват” 9 май за пропагандни цели.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ