0.3 C
Sofia
17:47 | 29 January 2023
НачалоНовини от светаВъглищата се завръщат в Германия

Въглищата се завръщат в Германия

Въглищата се завърнаха в Германия тази година, като най-голямата икономика в Европа се връща към мръсното гориво, за да премине през енергийна криза, анализира Ройтерс.

Повече от една трета (36,3%) от електроенергията, подадена в германските електрически мрежи между юли и септември, идва от електроцентрали, захранвани с въглища, в сравнение с 31,9 процента през третото тримесечие на 2021 г., според германската статистическа служба Destatis.

Дълго демонизирани от партията на Зелените в Германия, която ръководи някои от висшите министерства в правителството, въглищата трябваше да бъдат премахнати до 2030 г., но войната в Украйна и ограничаването на износа на газ ги върнаха на “бял кон”.

Производството на енергия от въглища се е повишило с 13,3% на годишна база до 42,9 тераватчаса (TWh) през трите месеца юли-септември, през които общото производство на електроенергия в Германия – 118,1 TWh – изостава от същия период на 2021 г. 0,5 процента, каза Destatis.

Производството на електроенергия от газ леко се повиши въпреки високите цени, докато производството на вятърна и водна енергия беше недостатъчно, а вътрешното ядрено производство също спадна през периода юли-септември.

Последното се дължи на факта, че само в Германия остават само три работещи реактора в сравнение с шест година по-рано, след като Германия реши да се откаже от ядрената енергетика след аварията във Фукушима.

Под заплахата от недостиг на газ някои въглищни централи, които бяха затворени или останаха в студен резерв, се върнаха отново на пазара в Европа тази година, но в повечето страни това завръщане е доста скромно.

“Само в Германия, с 10 гигавата (GW), връщането им е в значителен мащаб. Това увеличи производството на електроенергия от въглища в Европейския съюз, което се очаква да остане на тези по-високи нива за известно време”, се казва в доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Световното потребление на въглища достигна рекордно високо ниво от над 8 милиарда тона тази година, като Германия бележи едно от най-големите увеличения от 19%, или 26 милиона тона, спрямо 2021 г., казаха от МАЕ.

Вместо да затвори електроцентрали за 1,6 гигавата (GW), работещи с лигнитни въглища, до края на 2022 г., както беше планирано, германското правителство промени разпоредбите, за да позволи работата им до март 2024 г.

Германия създаде “резерв за заместване на газ” с общ капацитет от 11,6 GW. Това включва 1,9 GW лигнитни въглища и 4,3 GW електроцентрали на каменни въглища, които могат да се върнат на пазара до 2024 г., се казва в доклада на МАЕ. Отложено е извеждането от експлоатация на 2,6 GW мощности на каменни въглища и 1,2 GW мощности на лигнитни въглища.

Откакто Destatis започна да събира статистика през 1990 г., 2022 г. вероятно ще бъде първата, в която Германия ще бъде нетен износител на електроенергия за Франция, а не обратното, се казва в съобщението.

Въпреки това МАЕ добави, че поради очакваното нарастване на производството на електроенергия от възобновяеми източници и възстановяване на производството на ядрена енергия във Франция, Германия трябва да се върне като нетен вносител на електроенергия през следващите няколко години.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ