5.1 C
Sofia
18:06 | 27 November 2022
НачалоНовини от светаБайдън се зарече да "освободи" Иран

Байдън се зарече да “освободи” Иран

Президентът на САЩ Джо Байдън обеща да “освободи” Иран, съобщава “Ройтерс”.

Той и заяви, че протестиращите, които работят срещу правителството на страната, скоро ще успеят да се освободят.

“Не се безпокойте, ние ще освободим Иран. Те ще се освободят съвсем скоро”, увери Байдън в своя реч по време на кампанията в Калифорния, докато наоколо се стичаха десетки демонстранти с плакати в подкрепа на иранските протестиращи.

Американският президент обаче не уточни заявката си и какви допълнителни действия ще предприеме.

От седем седмици Иран е разтърсен от национални протести, предизвикани от смъртта на 22-годишната кюрдка Махса Амини, след като тя беше задържана от моралната полиция, която съблюдава за спазването на строгите ограничения на Ислямската република върху женското облекло. Протестите прераснаха в най-големите размирици в страната от 2019 г. насам.

Протестите, започнали на 16 септември, показаха непокорството на много млади хора в страната, оспорващи властта на управляващото духовенство, както и преодоляване на страха, който задушаваше инакомислието след Ислямската революция от 1979 г.

От своя страна, Иран обвини за насилието враговете си у дома и в чужбина, заедно с въоръжените сепаратисти и западните сили, обвинявайки ги в заговор срещу Ислямската република и отричайки силите за сигурност да са убивали протестиращи.

В сряда САЩ заявиха, че ще се опитат да отстранят Иран от състава на 45-членната Комисия на ООН за положението на жените заради отричането на правата на жените от страна на иранското правителство и репресиите срещу протестиращите.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ