15.8 C
Sofia
15:21 | 18 May 2022
НачалоНовини от БългарияУвеличение на ТОЛ таксите

Увеличение на ТОЛ таксите

"Тежкотоварният трафик плаща за едва 15% от републиканската пътна мрежа, а ползва всички 20 000 км, които се стопанисват и поддържат с пари от бюджета и това трябва да се промени".

“Тежкотоварният трафик плаща за едва 15% от републиканската пътна мрежа, а ползва всички 20 000 км, които се стопанисват и поддържат с пари от бюджета и това трябва да се промени”, заяви вицепремиерът и регионален министър Гроздан Караджов, на дискусия с малките и средни превозвачи за бъдещето на тол системата.

Той съобщи, че ще назначи детайлна ревизия и одит на тол звеното от създаването му до 31 декември миналата година. Тол системата е въведена за плащане на мрежа с дължина от 6050 километра, но реално е изключена второкласната мрежа и се таксуват само 3115 километра, допълни Караджов.

“През 2020 г. са събрани 267 млн. лева от винетни такси и 111 млн. лева от тол такси, през 2021 г. – 271 млн. лева от винетни такси срещу 158 млн. лева от тол такси”, каза министърът. По думите му основната причина за отчитаните в България резултати е взетото още на старта на тол система решение за намаляване на тарифните ставки и въвеждането на нулева ставка за пътищата от втори клас. Той напомни, че това е била временна мярка заради пандемията, като смята, че разговорът по темата трябва да бъде продължен.

Всички автобуси, преминали през страната миналата година, са генерирали 1.6 млн. лева, каза министърът и посочи, че текущата тарифа в България е 12 стотинки на километър или три-четири пъти по-ниска от най-близките до нашите тарифи в Европа.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ