16.5 C
Sofia
9:05 | 29 May 2022
НачалоПолитикаУвеличават компенсациите за бизнеса заради скъпия ток

Увеличават компенсациите за бизнеса заради скъпия ток

Правителството ще вземе мерки, за да се справи с високата инфлация, увери министър-председателят.

Увеличава се таванът за компенсации за бизнеса заради скъпия ток – от 250 на 300 лв. Това съобщи премиерът Кирил Петков преди заседанието на МС в сряда.

Правителството ще вземе мерки, за да се справи с високата инфлация, увери министър-председателят.

Освен това ЕК ще обсъди предложението на България всички държави съвместно да купуват газ. Страната ни е предложила и намаляване на акциза за горивата.

„Имаме много точки за обсъждане. Фокусът на няколко от тях са във връзка с високите цени. Те са на база на високите цени на горивата на световните пазари. Като правителство ще вземем всички мерки, за да се справим, доколкото можем, с инфлацията отвън. Искам да ви уведомя, че ЕК прие за дискусия няколко наши предложения. Първо – съвместно да закупуваме газа през един преговорен екип, за да стигнем до по-добри нива. Второ – ако цената, която се договори, е над 50 евро на мегаватчас, да направим солидарен механизъм заедно да намалим тези нива, за да постигнем по-добра цена. Трето – координирано намаляване на акциза за горива. Четвърто – засилен диалог с доставчиците на втечнен газ, за да сме сигурни, че имаме втори сценарий, независимо от Украйна и задължително пълнене на газохранилищата на 90% преди следващата зима”, обясни Петков.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ