13.5 C
Sofia
6:17 | 25 May 2022
НачалоНовини от БългарияУкраинци плащат по два депозита на собствениците на имоти в България

Украинци плащат по два депозита на собствениците на имоти в България

В момента украинските бежанци тотално доминират на наемния пазар във Варна.

Собствениците на имоти във Варна вземат по два депозита от украинските наематели, за да се предпазят от евентуални рискове – неплащане на разходите за консумативи, неплащане на наеми и щети в апартамента.

Стандартната практика на наемния пазар на жилища в България е при подписване на договор да се плаща 1 месечен наем + 1 депозит (обикновено в размер на наема). С депозита собственикът се подсигурява, в случай че наемателят остави неплатени сметки или причини щети по имуществото.

„В началото собствениците на имоти се въздържаха да настаняват украинци, тъй като се притесняваха за плащането на консумативи. Освен това наемодателите искат дългосрочни наематели, а украинците търсят жилище за по-кратък срок.“
В момента украинските бежанци тотално доминират на наемния пазар във Варна, като делът им е 60-70% от всички, които търсят жилища, съобщи Кристина Кръстева.

Украинците във Варна са предимно от Киев, Одеса, Мариупол, Николаев. Наемателите са основно два типа: едните търсят нискобюджетни квартири, другите – луксозни имоти с пълно обзавеждане. Търсенето е както за апартаменти, така и за къщи – най-вече до Морската градина и в другите квартали до морето, в близост до детски градини и училища.

„Напливът на украинци във Варна е голям и предлагането на квартири ще бъде предизвикателство при нови бежански вълни и предвид предстоящия летен туристически сезон.“
Но има собственици във Варна, които в момента ремонтират жилищата си, за да ги предоставят на наемния пазар, добави Кръстева.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ