15.9 C
Sofia
16:29 | 18 May 2022
НачалоНовини от БългарияТази година 50 млн. лв. повече в бюджета за енергийни помощи

Тази година 50 млн. лв. повече в бюджета за енергийни помощи

Обмисля се спиране на помощите за дърва и въглища.

В бюджета за тази година са предвидени 50 милиона лева повече за енергийни помощи за новия отоплителен сезон в сравнение с 2021 година, съобщи социалният министър Георги Гьоков при обсъжданията на финансовата рамка за годината.

Той добави, че с министерството на околната среда и водите се водят разговори относно възможността за спиране на помощите за дърва и въглища, но това би оставило много хора без алтернатива.

„Няма българин, който да иска да се отоплява на дърва и на въглища, ако може да си позволи да се отоплява с електроенергия, защото е по-чисто, по-малко трудоемко. Обаче това нещо е свързано с много други хоризонтални политики, които не засягат само министерството на труда и социалната политика.

В тази връзка много е трудно това спиране на помощи, защото ако утре спрем финансирането на дърва и въглища може да се окаже, че ще оставим десетки хора, голям процент от хората, които ползват дърва и въглища без алтернатива за бъдещето“.

По данни на социалното министерство 90 процента от енергийните помощи се отпускат за отопление с твърдо гориво, но изследвания показват, че техният принос в замърсяването с фини прахови частици е едва 10 на сто.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ