15.8 C
Sofia
15:47 | 18 May 2022
НачалоНовини от БългарияЩе възстановят защитената местност "Камчийски пясъци"

Ще възстановят защитената местност “Камчийски пясъци”

Екоминистерството ще възстанови защитена местност "Камчийски пясъци"

В писмо до инициативата “Зелени закони” и Асоциацията на парковете в България, министърът на околната среда и водите Борислав Сандов е обявил, че приема за целесъобразно предложението за възстановяване на защитената местност “Камчийски пясъци” и започва стъпки в тази посока. Предложението от двете неправителствени организации е било внесено в края на месец май миналата година.

Предложението за възстановяването на защитената местност цели защитата на най-големия дюнен комплекс в България, както и уникалните лонгозни гори. За аргументи и данни за редки видове в посочените за защита имоти от “Зелени закони” се обърнахме от редица учени от институти на БАН и Биологическия факултет на СУ.

Министър Сандов пояснява, че предложението е съгласувано с Министерството на земеделието, Изпълнителната агенция по горите и Регионалната инспекция по околната среда и водите – Варна. Именно на последната е възложено да сформира комисия, която да приеме решение относно обявяването на защитената територия, нейните режими, граници и наименование.

Защитената местност е заличена през 2006 г. с решение на Върховния административен съд по искане на частна фирма, облагодетелствала се от заменки на земи и гори, извършени от правителствата на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев. След което морския плаж и дюните бяха обявени за пасища, оценени на 18 стотинки/м2 и заменени, а впоследствие незаконно обявени за урбанизирани територии. Това развитие тогава едва не доведе до застрояването на най-големия комплекс от дюни в България.

В писмото се уточнява, че бъдещата защитена територия няма да включва трайно урбанизираните терени. Предстои да уточним кои са тези имоти. “Зелени закони” ще настоява всички дюни в района да бъдат включени в границите на новата защитена местност, за да бъдат опазени.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ