13.5 C
Sofia
6:52 | 25 May 2022
НачалоПолезноCoVID-19Ще се ваксинираме ли срещу COVID-19 ежегодно?

Ще се ваксинираме ли срещу COVID-19 ежегодно?

Проф. Илко Гетов говори по темата за въвеждането на медикаменти срещу COVID-19, както и за годишно поставяне на ваксина, по подобие на сезонната противогрипна.

Проф. Илко Гетов говори по темата за въвеждането на медикаменти срещу COVID-19, както и за годишно поставяне на ваксина, по подобие на сезонната противогрипна.

“Оттук нататък се говори за еднократно, годишно поставяне на ваксина срещу COVID-19, по подобие на сезонната грипна ваксина”, каза проф. Илко Гетов, представител на Европейската агенция по лекарствата, пред bTV.

Той добави, че в Съединените щати вече се работи по комбинирана ваксина срещу грип и COVID-19.

На въпрос кога ще се появят вариантни ваксини, Гетов каза, че вече са работи по тях, като се очаква да бъдат двувалентни и тривалентни.

“Смъртността у нас е много висока и това се дължи на множество фактори – външни, вътрешни, на системата, на начина на живот, на нивото на индивидуалното ни здраве, на обществото. Нещата при нас са трагични”, каза Гетов по повод данните за починалите в страната от COVID-19.

Той даде сравнение – за 28 дни в Австрия са регистрирани 840 хиляди нови случая на коронавирус и 470 починали. У нас за същия период новите случаи са 212 хиляди, но починалите са 2344. Той посочи и разликите във ваксинацията – в Австрия за 28 дни са поставени 772 хил. дози ваксини, а у нас – 229 хиляди.

“ЕМА разглежда и първото лекарство за COVID-19 – хапчето “Паксловит” на “Пфайзер”. То трябва да се приема от пациенти, които нямат нарушение на бъбречната и чернодробната функция. Те трябва да се следят по време и след терапията”, каза Гетов.

Хапчето за COVID-19 вероятно ще бъде използвано в амбулаторни условия и няма да се предлага в аптечната мрежа.

“Терапията трябва да се започне още при първите симптоми. За 3 дни клиничните проучвания показват че то намалява смъртността 10 пъти”, допълни Гетов.

Хапчето действа на принципа на терапията за СПИН – антиретровирусно лечение, което на практика спира репликацията на вируса и се очаква да действа за всички варианти на болестта.

Според Гетов е възможно да видим хапчето на “Пфайзер” у нас още след март месец.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ