24.8 C
Sofia
21:27 | 07 August 2022
НачалоНовини от БългарияСАЩ отлагат доставките на F-16 за България, въпреки, че сме платили за...

САЩ отлагат доставките на F-16 за България, въпреки, че сме платили за тях

САЩ отлагат с две години доставката на 8-те самолета F-16, за които вече е платено от България. Причината е, че се опасяват от изтичане на секретни данни за самолетите към Русия.

“Забавянето на доставката на новите американски изтребители F-16 може да се дължи на липсата на доверие в българските власти, които не са доказали, че могат надеждно да защитават тайните на НАТО. Мисля, че дори договорът за F-16 е замразен по тази причина, тъй като сигурността на технологията не може да бъде гарантирана на 100 процента”, цитира изданието думите на бившия министър Велизар Шаламанов. “Изпитваме затруднения с процедурите за защита на класифицираната информация. Работил съм в НАТО в продължение на десет години и знам как издават сертификати за достъп до класифицирана информация след проучване, което продължава шест до осем месеца. А тук нашите хора издадоха разрешение на Пеевски за по-малко от пет работни дни”, заяви бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов.

Делян Пеевски е милиардер, медиен магнат, който след като стана депутат, бързо получи сертификат през 2013 г., за да може да оглави Държавната агенция за национална сигурност.

Бившият му колега Тодор Тагаев е напълно съгласен с него. “България трябва да изгради система за защита на класифицираната информация. Продължаваме да допускаме руски представители на МиГ в авиобаза Граф Игнатиево. Нуждаем се от 110% гаранция, че нито един руснак няма да стъпи повече там и че персоналът на базата няма да пие водка с руснаци”, каза бившият ръководител за Евроактив.

През последните две години българската прокуратура проведе няколко разследвания срещу руски шпиони в страната, които доведоха до експулсирането на десетки руски дипломати от посолството в София. Досега няма осъдени българи за руски шпионаж.

Преди година, в последните дни на правителството на Бойко Борисов, прокуратурата обяви, че е заловила шпионска група в министерството на отбраната. Беше обявено, че групата е шпионирала в полза на Русия и се е опитвала да разпространи информация за новия F-16.

Бившите министри се изказаха в полза на придобиването на изтребители F-16 втора ръка, които все още разполагат със значителни ресурси и са много по-евтини.

През 2019 г. София подписа договор със САЩ за доставката на 8 модернизирани F-16 Block 70, като плати авансово 1,26 млрд. долара за това, с което разходите за отбрана на България за 2019 г. надхвърлиха границата от 2% от БВП, както настояваха САЩ и НАТО. Решението получи силно одобрение в Брюксел и Вашингтон. САЩ обещаха да започнат да доставят самолетите през 2023 г., но по-рано тази година уведомиха България, че началото на договора ще бъде отложено за 2025 г. “поради прекъсвания във веригата за доставки в резултат на пандемията от коронавирус”.

F-16 се произвежда серийно от 1976 г., като през това време е претърпял множество модификации. Версията F-16 Block 70 се смята за една от най-съвременните.

БГНЕС припомня, че по-рано днес холандският “Nieuwe Rotterdamse Courant” съобщи, че разположените в Граф Игнатиево нидерландски военни пилоти за охраняване на въздушното пространство на България е трябвало е да предадат личните си телефони, за да се предотврати изтичането на лична информация и изнудване. “Сред войниците има такъв, който вече е получил предложение да сподели информация за холандските F-35 на българска територия срещу заплащане”, каза командирът им Томас.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ