4.4 C
Sofia
8:26 | 09 December 2022
НачалоПолезноCoVID-19Преболедувалите не трябва да се ваксинират поне една година

Преболедувалите не трябва да се ваксинират поне една година

"Необходимо да се инвестира едно изследване за това колко са преболедували и колко трае имунитетът"

Не трябва да се дели обществото на ваксинирани и неваксинирани. За това приканва пулмологът д-р София Ангелова в сутрешния блок на БНТ.

Тя не иска да дели хората на ваксинирани и неваксинирани с обяснението, че здравните специалисти изживели тежката криза миналата година и видели колко хора преболедували вируса. За преболедувалите малко се говори, а те също са ваксинирани с живата ваксина.

И двете групи – преболедували и ваксинирани – не са лишени от правото да боледуват, да предават заразата и за това в момент, в който циркулира вирусът, трябва да се спазват противоепидемичните мерки.

“Твърде кратък е периодът от време, в който се правят изследвания и затова е необходимо да се инвестира едно изследване за това колко са преболедували и колко трае имунитетът”, информира тя.

“На базата на проучвания ще може да се каже кога да се реваксинираме. Хората, които се преболедували, поне една година не трябва да бъдат ваксинирани”, отбеляза София Ангелова и отново настоя правата на преболедувалия и ваксинирания трябва да бъдат едни и същи.

Във връзка с третата бустерна доза, Ангелова заяви, че по този въпрос трябва да се питат инфекционистите и епидемиолозите, но призова да не се дели обществото.”Нашата работа продължава да бъде активна с хора, които са преболедували вируса и то безсимптомно. Може леко да си преболедувал, но може да имаш постковид симптоми”, добави още тя.

Ангелова поясни, че състоянието на здравната система е по-леко в сравнение с октомври-ноември и февруари-март. Много ми се иска така да продължим, надява се тя и допълни, че голяма част от хората са преболедували вируса, но не са регистрирани. “При този вариант ги няма загубата на вкус и мирис, а по-скоро при новия вариант е хремата и кашлицата. Много е ценна нашата имунна система и трябва да я пазим”, завява София Ангелова.

- Advertisement -

2 КОМЕНТАРИ

    • Не искат да я чуят! Те слушат какво им диктуват от Харвард, Оксфорд, Германия, Франция , …. Каква е цената на експеримента в който участваме?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ