16.5 C
Sofia
8:08 | 29 May 2022
НачалоПолитикаПо-ниска инфлация през втората половината на годината.

По-ниска инфлация през втората половината на годината.

“Надяваме се през втората половина на годината инфлацията да е по-ниска. Тази инфлация при нас е внос и зависи от Европейската централна банка. Дългът, който е предвиден за догодина от брутния вътрешен продукт, е по-малък от предходните. Този бюджет се изпълнява с по-малък дълг от бюджетите, които са предвидени миналата година”. Това каза от парламентарната трибуна вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

“Бюджет 2022 бюджет е инвестиционен. Основните параметри на бюджета залагат двойно увеличение на капиталовите разходи- в образование, култура и спорт, както и социална програма”, изтъкна Василев.

“Друг важен елемент е, че във всяка една сфера въпросите, които Министерството на финансите питаше бяха как ще се инвестират средствата и какви ще бъдат резултатите. Нашата амбиция е актуализацията на бюджета да бъде направен от нулата по този начин”, подчерта той.

По думите му това е отговорно отношение към всички граждани и фирми.

“2,1% е бюджетния дефицит. Разходите са увеличени значително спрямо миналата година. При 4,4 млрд. дълг имаме увеличение на разходите с около 12 млрд. лв. Това означава, че приходните агенции са си свършили работата”, добави министърът.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ