15.8 C
Sofia
15:28 | 18 May 2022
НачалоПолитикаАНАЛИЗПлащаме най-скъпото гориво в Европа спрямо стандарта ни на живот

Плащаме най-скъпото гориво в Европа спрямо стандарта ни на живот

Българинът трябва да работи 43 минути, за да си купи литър бензин.

Германското издание Focus излезе с публикация, наречена „8,05 евро за литър: когато цените на бензина в Европа наистина смазват”. България е на първо място в тази антикласация. За какво става въпрос?

Какво се случва с цените на горивата е ясно на всички. Литър бензин е струвал средно 2,26 евро в Германия през миналата седмица. Това е близо до рекорда от началото на март и все още е на нива, които никога преди това не са достигани, а вероятно цената скоро няма да спре да расте. И тук няма да навлизаме в причините за този ръст.

Според Автомобилния клуб на Германия (AVD), в момента Германия е с третата най-висока цена на горивата в Европа. Само в Холандия (2,34 евро) и Норвегия (2,30 евро) литърът е струвал повече преди седмица.

Най-евтиното гориво пък е в Унгария, където литър е струвал средно 1,28 евро. Плътно след нея са Малта (1,34 евро), Кипър с (1,41 евро) и България (1,44 евро). Средната цена във всичките 30 държави е 1,86 евро за литър.

И тук започват сметките на Focus.de. В Германия при средна нетна годишна заплата от 17 839 евро човек трябва да работи около 12 минути, за да изработи за литър бензин. Типичният европеец трябва да работи 18 минути.

Най-тежко са засегнати страните от Източна Европа. Средно българинът трябва да работи 43 минути за литър бензин, в Румъния това време е 35 минути, а в Латвия 32 минути.

България оглавява класацията за най-ниска средна нетна заплата, възлизаща на 3193 евро (в Румъния е 4315), а цената на бензина е 1,44 евро.
Изданието си поставя следния въпрос: на колко се равнява цената на бензина в други страни спрямо германския стандарт на живот?

От класацията излиза, че хората в 16 държави страдат значително повече от цените на горивата, отколкото германците.

Ако се вземе предвид стандарта на живот и колко време българинът работи за литър бензин, то цената на А95 на бензиноколонката би могла да се изчисли на 8,05 евро. Следва Румъния с 6,66 евро и Латвия 6,09 евро.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ