15.8 C
Sofia
15:37 | 18 May 2022
НачалоНовини от БългарияПетков: Токът няма да скача след отпадането на мораториума

Петков: Токът няма да скача след отпадането на мораториума

"Това, което в момента търпи цяла Европа с цените на газа и електричеството, е сценарий, замислен още през лятото на миналата година", заяви премиерът...

По време на посещение в Благоевград премиерът Кирил Петков съобщи, че цената на тока няма да се повиши след отпадането на мораториума от днес. Според него, за да се овладее енергийният ценови шок Европейският съюз трябва да играе на световните пазари като един купувач.

“Това, което в момента търпи цяла Европа с цените на газа и електричеството, е сценарий, замислен още през лятото на миналата година”, заяви премиерът:

“Значи, започва се още от лятото, когато газовите хранилища в Европа се източват от Путин. Това е истината. Цената на тока се определя от най-скъпия производител. Той определя цената за цяла Европа. Това е много добре планирана атака от страна на Путин. Преди да започне войната, той вдига цената на тока и цената на газа главоломно в цяла Европа. Докато цените на тока и цените на газа на световните пазари са там, където са, за съжаление, всички цени растат”.

Цената на електроенергията няма да се повиши след отпадането на мораториума от днес, категоричен беше Петков:

“Това, което сме изчислили, е, че цената на тока няма да се качва”.

Единственият начин да се овладеят цените на газа и тока, според премиера, е:

“В Брюксел да се съберем заедно и да кажем: цената на газа, който иска да продава в Европа, въобще на европейския пазар, трябва да може да го продава на по-ниски цени. Европейският съюз да бъде общ купувач е единственият начин да се справим с “Газпром”. Ние сме във война в момента. Истината е, че както се случва войната в Украйна с оръжия, така се случва войната на икономиките в момента”.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ