18.8 C
Sofia
3:36 | 07 July 2022
НачалоПолитикаОбсъжда се закриването на спецправосъдието

Обсъжда се закриването на спецправосъдието

Промените в Закона за съдебната власт, с които се закрива спецправосъдието, влизат за обсъждане в пленарната зала на Народното събрание.

Промените в Закона за съдебната власт, с които се закрива спецправосъдието, влизат за обсъждане в пленарната зала на Народното събрание.

Специализираният съд и прокуратура не са постигнали заложените цели за 10-годишният период на действие със създаването им през 2011 година. Това посочват управляващите в мотивите си за поправките. Допълват, че спецправосъдието се е превърнало в политическа бухалка и създава допълнителни рискове за независимостта на съдебната власт и върховенството на правото.

Проектът на закона вече беше одобрен на първо четене в ресорната парламентарна комисия, а против него гласуваха от ГЕРБ и ДПС.

Промените предвиждат още да отпаднат кариерните бонуси за членовете на ВСС, главния прокурор и инспекторите от инспектората към ВСС. Създавали привилегия за съответните магистрати при възстановяването им на длъжност след приключване на мандата им, която им предоставя несправедливо преимущество за кариерно израстване пред останалите съдии и прокурори и следователи.

Главният прокурор Иван Гешев вече обяви, че ако Народното събрание одобри промените той ще сезира Конституционния съд, защото по думите му зад проекта се крият нелегитимни интереси.

В седмичната програма на парламента са и окончателните промени в Закона за българското гражданство, които предвиждат отпадането на практиката за издаване на т.нар. златни паспорти срещу инвестиции. Те трябва да бъдат разгледани като първа точка на заседанието на парламента в четвъртък.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ