10.6 C
Sofia
1:20 | 26 March 2023
НачалоНовини от БългарияОбмисля се повишение на пенсиите заради инфлацията

Обмисля се повишение на пенсиите заради инфлацията

Малко над 1 млн. пенсионери получават минималната пенсия, но всичко това е следствие от политически решения.

От 1 юли няма да бъде намалена пенсията за нито един пенсионер. Трябва да има осъвременяване на пенсиите с 6.1% по швейцарското правило, но то не покрива ковид добавките. Това каза социалният министър Георги Гьоков пред БНТ.

Малко над 1 млн. пенсионери получават минималната пенсия, но всичко това е следствие от политически решения.

Ковид добавката също продължават да я получават пенсионерите до месец юни. Близо милиард и половина са изхарчени за ковид добавката, а с тези пари можело да бъдат увеличени адекватно пенсиите. Всяка подкрепа към пенсионерите не е за пренебрегване и е добре дошла, подчерта Гьоков.

Той обясни, че работна група прави технически изчисления и ще продължи различни варианти – от ковид добавката да бъде добавена като възможност към пенсията като твърда сума, определена като антиинфлационна добавка. За Гьоков този вариантът не е удачен, но може да се направи такова преизчисляване на пенсиите със сбора от инфлацията и нарастване на средноосигурителния доход.

Гьоков посочи, че накрая ще се произнесе комисията кой вариант колко струва. Би могло да бъде предвидена извънредна инфлационна индексация, но всичко зависи от решенията на Народното събрание, подчерта социалният министър. Гьоков отбеляза, че ако се промени към такъв вариант пенсиите ще бъдат осъвременени от 1 юли и след това може би за последното тримесечие ще бъдат преизчислени пенсиите.

Гьоков подкрепя отпадането на тавана на пенсиите. Той се притеснява, че каквото и да бъде направено до края на годината, все ще има недоволни пенсионери.

Той настоявал великденските бонуси да бъдат по-високи, но на всичките пенсионери могат да бъдат платени по 70 лева – толкова позволявал възможностите на бюджета. За абсолютно всички пенсионери ще бъдат великденските добавки, увери социалният министър.

Очакванията на пенсионерите са да бъдат подкрепени всички. Гьоков е на мнение, че решението на правителството е справедливо и решението е такова за всички пенсионери.

Относно нивото на безработица, Гьоков обясни, че около 5% се движи безработицата у нас. Безработицата е на рекордно ниски стойности. Тя се дължи на много други фактори и се взимат мерки за ниското ниво на безработицата, увери социалният министър.

Той отрече войната в Украйна да е довела до спад в безработицата. Георги Гьоков увери още, че ще настоява за увеличаване на минималната работна заплата.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ