18.8 C
Sofia
4:09 | 07 July 2022
НачалоНовини от БългарияНовината за мините в Черно море предизвика масови анулации за летния туристически...

Новината за мините в Черно море предизвика масови анулации за летния туристически сезон

"Това беше изцяло хибридна новина, която попречи на предстоящия сезон"

Новината за плаващи мини в Черно море е навредила сериозно на предстоящия летен туристически сезон. Това каза в интервю за Радио Варна председателят на Комисията по туризъм в Народното събрание Илин Димитров.

“Това беше изцяло хибридна новина, която попречи на предстоящия сезон. След разпространяването на тази информация, започнаха масови анулации на резервации от Германия. Както разбрахме обаче, няма плаващи мини към Черно море”, коментира Димитров.

“Работим изключително активно за промотирането на България като сигурна и безопасна дестинация”, каза още Димитров.

Председателят на Комисията по туризъм е все още предпазлив в очакванията си за предстоящия летен сезон заради сложната обстановка в Европа и войната в Украйна.

“По всяка вероятност няма да посрещаме руски и украински туристи през лятото. Няма да посрещаме и беларуски туристи, тъй като е възможно руските граждани да опитат да влязат в България през трети страни. Тук говорим най-вече за собственици на апартаменти”, каза Димитров. Той определи като устойчив пазара от съседните ни държави.

“Вече има над 1400 хотела, които приютяват бежанци. Държавната помощ от 40 лева за хотелиерите е единствената мярка, която подпомага техния сектор в момента. Това ще помогне да се задържат работни места и да се удължи сезона, колкото и грубо да звучи”, коментира още Илин Димитров.

Наскоро той участва в Конференция на председателите на комисии в парламентите на 27-те държави членки на ЕС, посветена на устойчивия туризъм и Зеления пакт. По време на форума, Илин Димитров е изразил позицията на България срещу поскъпването на керосина и биогоривата, които се очаква да скочат двойно. Според експерта, това ще удари сериозно по туризма в Европа, тъй като цените на самолетните билети ще се увеличат двойно, а с това и пътуванията до страни извън ЕС ще станат по-привлекателни. Не са изключени и фалити на авиокомпании, предупреди Илин Димитров.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ