15.8 C
Sofia
15:19 | 18 May 2022
НачалоНовини от БългарияНевиждан ръст на цените на храните през февруари

Невиждан ръст на цените на храните през февруари

Анализа е извършен от Организацията по прехрана и земеделие (ФАО - FAO) на ООН.

Цените на храните достигнаха исторически максимум през февруари, отбелязвайки ръст от 24,1 процента в сравнение със същият период на миналата година, поради скок в цената на растителните масла и млечните продукти. Анализа е извършен от Организацията по прехрана и земеделие (ФАО – FAO) на ООН.

Индексът на цените на храните на организацията, който проследява най-търгуваните в световен мащаб хранителни стоки, възлиза средно 140,7 пункта през февруари срещу преразгледаните надолу 135,4 пункта през януари. Прогнозните януарски стойности бяха 135,7 пункта.

По-високите цени на храните допринесоха за по-силният скок на инфлацията, докато икономиките се възстановяват от кризата, предизвикана от пандемията от коронавирус. ФАО предупреди, че по-високите разходи излагат на риск по-бедното население в страните, разчитащи на внос.

Базираната в Рим организация също публикува първите си прогнози за производството на зърнени култури през 2022 г. Очаква се глобалното производство на пшеница да нарасне до 790 милиона тона от 775,4 милиона през 2021 г.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ