15.9 C
Sofia
17:05 | 18 May 2022
НачалоПолитикаНад 13 млрд. лв. са предвидени за плана за възтановяване на България

Над 13 млрд. лв. са предвидени за плана за възтановяване на България

Очаква се страната да получи средствата в рамките на тази година.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пристигна снощи в София по повод предстоящото представяне на оценката на Европейската комисия относно Националния план за възстановяване и устойчивост на България.

Фон дер Лайен беше посрещната от Цветан Кюланов, и.д. ръководител на Представителството на Европейската комисия в България и Лена Бориславова, началник на политическия кабинет на министър-председателя Кирил Петков.

Националният план за възстановяване и устойчивост на България е на обща стойност повече от 13 млрд. лева, от които националното съфинансиране е в размер на около 2 млрд. лева. като средствата ще бъдат получени срещу реформи.

Планът има 4 основни стълба:

1. “Иновативна България”

2. “Зелена България”

3. “Свързана България”

3. “Справедлива България”

Най-голям е дялът на “Зелена България” – 41%. Предвидени са близо 2 милиада лева за саниране, над милиард за социално включване, 700 млн. лева за цифрова свързаност, 500 млн. лева за нови влакове и за градски железници, 350 млн. лева за модернизиране на лечебните заведения, 643 млн. лева за модернизиране на грижата за пенсионерите.

Очаква се страната да получи средствата в рамките на тази година.

Очаквайте специалното студио на “Денят започва” от 10 ч. Националният план за възстановяване и устойчивост ще коментират Мартин Владимиров, Кузман Илиев и Светослав Малинов.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ