18.8 C
Sofia
5:20 | 07 July 2022
НачалоНовини от БългарияМинималната заплата се покачи на 710 лв., от днес.

Минималната заплата се покачи на 710 лв., от днес.

През лятото обаче се очаква актуализация, като има настояване от синдикатите за нов ръст на минималната работна заплата.

От днес минималната работна заплата е 710 лева.

Според постановлението на Министерския съвет, минималната почасова ставка става 4 лева и 29 стотинки, което при работно време от осем часа в 5-дневна работна седмица прави 710 лева.

Ръстът спрямо нивото от 650 лева е 9,2 %, според решението.

С този параметър се налагат и промени в минималния размер на здравната осигуровка, която някои хора – например трайно безработните, плащат сами. Новият размер е 28,40 лева.

Редица параметри тази година се променят от 1 април заради по-късното гласуване на тазгодишния бюджет. Въпреки че ръстът е от началото на второто тримесечие, а не традиционно от януари, реално бюджетът влезе в сила със задна дата – от началото на годината.

През лятото обаче се очаква актуализация, като има настояване от синдикатите за нов ръст на минималната работна заплата. Тя се определя от постановление на Министерския съвет, но е равна на най-ниския осигурителен доход и на практика е част от изчисленията на общата финансова рамка.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ