13.5 C
Sofia
7:08 | 25 May 2022
НачалоЛюбопитноМалкото кресливо орле от село Александрия си идва през април

Малкото кресливо орле от село Александрия си идва през април

Малкото орле се появи на бял свят през миналата година и скоро след това се сдоби с предавател, който му беше поставен от експерти от Българското дружество за защита на птиците.

Малкото кресливо орле, което получи името Александрия, трябва да се завърне в България през април, съобщават от СИДП.

Смелата пътешественичка обаче продължава да ни изненадва, като от данните от предавателя и се вижда, че тя в момента „разглежда“ четвърта африканска страна. От есента до сега Александрия е прелетяла над Зимбабве, Ботсвана и Намибия, а в момента се намира в Южна Африка, в близост до административната столица Претория.

Останалите български орлета, които имат предаватели, зимуват в делтата на река Окаванго, но Александрия изпълни заръките на кръстниците си и продължава да завладя съседни страни, като великият си съименник Александър Македонски. Експерти от БДЗП и СИДП с нетърпение очакват завръщането на ценната птичка, като се надяват тя да остане да гнезди в България.

Малкото орле се появи на бял свят през миналата година, в гнездо в близост до село Александрия, община Крушари. Още преди да се научи да лети пернатото се сдоби с предавател, който му беше поставен от експерти от Българското дружество за защита на птиците.

Благодарение на проекта „Земите и горите на орела“ всеки може да види къде се намира малката пътешественичка и да проследи пътя и: https://eagleforests.org/.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ