13.5 C
Sofia
7:06 | 25 May 2022
НачалоНовини от БългарияКонтраадмирал Кирил Михайлов с информация за опасността от мините по крайбрежието ни

Контраадмирал Кирил Михайлов с информация за опасността от мините по крайбрежието ни

"Искам да разсея съмненията, че мините ще започнат да се търкалят из плажа, а туристите да ги ритат"

Според разпространената информация в Черно море плават свободно мини, които Украйна са разположили във водите в началото на конфликта. Военноморските сили са взели мерки при евентуално откриване на плаващи обекти, които са опасни за корабоплаването, да се реагира своевременно. Предполагаемите образци мини са от типа ЯМ и ЯРМ.

Хипотетично, ако мина, откъснала се от пристанището в Одеса, започне на дрейфа, то основно влияние ще имат морските течения. Ориентировъчно мината на 12-я ден ще достигне Калиакра, на 15-16-я ще е пред Варна, на 18-я пред Бургас, на 20-тия ден ще е излязла от българските морски пространства, коментира командирът на ВМС.
Предполагаемите използвани мини са два вида – едната е малка котвена мина, теглото на бойния заряд на мината е 20 кг., диаметърът на мината е 53 см. Задейства се от три галваноударни рога, т.е няма батерия или нещо, което да я изтощи и направи негодна – може да бъде опасна в продължение на много дълго време. Мината е малка и целта е възпрепятстване на десантните кораби на противостоящата страна да подходят към бреговете.

Другият тип мина, за която се твърди в публикацията на Руската федерация, е т.нар. контактна противодесантна мина, съвсем малка мина с диаметър е 27,5 см и теглото на бойния заряд е 3 кг. Такава мина не би представлявала опасност за голям кораб, заяви контрадмирал Михайлов.

Малка е вероятността подобна мина да попадне на навътре в морето, заради мястото им на поставяне, което е непосредствено до брега. Хидрометеорологичните условия в северозападната част на Черно море за периода от края на месец февруари до настоящия момент не предполагат наличие на вълнение на морето с такава сила, която да предизвика скъсване на котвените въжета на поставени мини. Съобщението на Руската Федерация е възможно да цели намаляване на корабния трафик в западната част на Черно море и затрудняване на доставките до основните пристанища. Вълнението на морето, според направения анализ, в периода е прекалено малко – до 2 бала, за да скъса минреповете и мините масово да плават в морето, коментира още той.

Въпреки, че според анализа информацията за плаващи мини е създаване на страх, ситуацията не може да бъде изключена и възможността да има отделни мини, скъсали се от минрепа. От началото на конфликта има повишена система на наблюдение от ВМС.

Искам да разсея съмненията, че мините ще започнат да се търкалят из плажа, а туристите да ги ритат.
Много малко вероятно е да има наличие на такива мини, но все пак това е военен конфликт и заплахата не може да бъде изключена напълно, заяви още командирът на ВМС.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ