15.9 C
Sofia
16:45 | 18 May 2022
НачалоНовини от БългарияКои са новите директори на парковете „Пирин“ и "Рила" (Снимки)

Кои са новите директори на парковете „Пирин“ и “Рила” (Снимки)

Смениха директорите на два национални парка у нас – „Пирин“ и “Рила”, НЦ “Рила” ще се ръководи от Владимир Милушев, а НЦ “Пирин” от Валери Мечев.

От началото на март 2022 г. в длъжност като директор на Дирекция „Национален парк Пирин“ встъпи Валери Мечев. Той поема управлението на парка със заявка да бъде балансьор между всички ползватели и изпълнителната власт в интерес на хората и природата.

„Пирин не е просто защитена територия. Пирин е кауза за едно съхранено бъдеще. С връщането ми на поста директор на ДНП “Пирин” поемам отговорността да защитавам обществения интерес съобразно законите, регулиращи управлението на защитената територия“ – това казва Валери Мечев, който е изпълнявал длъжността и в периода 2011 – 2013 г.

5 камаран на седмицата: Валери Мечев - info.5kmrun.bg

Той обяви, че ще разчита на всеки един служител от дирекцията, на МОСВ, на държавни и общински служби, свързани с цялата територия на парка, както и на гражданите, за да може с общи усилия да се съхрани неоценимата природа на Националния парк. „Приоритет в работата ми ще бъде да мотивирам хората в ДНП “Пирин” за постигането на тази цел, защото осъзнавам колко е важно опазването на Пирин като природна даденост с национално, но и със световно значение. Това ще включва прозрачност в работата на администрацията и контрол за спазване на режимите и нормите на територията на парка. Искам да развием образователната дейност сред хората, особено сред младите хора“ – каза Валери Мечев при встъпването си в длъжност.

Валери Мечев е инженер-лесовъд, завършил Лесотехническия университет в София със специалност горско стопанство. Притежава управленски опит в сферата на опазване на околната среда, балансирано използване на рекреационните възможности и природните ресурси в защитени територии, опит в стопанисване и охрана в горското стопанство, както и предходен опит в областта на инвестициите в строителство на жилища и управление на имоти.

От началото на март 2022 г. в длъжност като директор на Дирекция „Национален парк Рила“ встъпи Владимир Милушев.

Той поема управлението на най-големия национален парк със заявка за прозрачна работа, отворена към обществото и с обещанието, че предстои всеки да научи много завладяващи истории за Рила, чудната ѝ природа и важната роля, която защитените територии имат в опазването на крехкия екологичен баланс. Новият директор заяви, че най-важната цел в работата му ще бъде да се опази неоценимото природно богатство на планината за бъдещите поколения.

„Основната задача, върху която ще се съсредоточи екипът на дирекцията в следващите няколко месеца, е довършването на новия план за управление на защитената територия, който се бави вече повече от 5 години. А в дългосрочен план ще се работи за повишаване ефективността на работата в дирекцията с надграждане на съществуващите партньорства, повишаване на капацитета на служителите, подобряване на материалната база. Всичко това ще утвърди Национален парк “Рила” като място със съхранена природа, предлагащо незабравими преживявания за всички посетители, а екипът на дирекцията да бъде удовлетворен от добре свършената работа“ – каза Владимир Милушев при встъпването си в длъжност.

Владимир Милушев е роден през 1979 г. в Благоевград. Магистър е по „Стопанисване на горите“, завършил Лесотехническия университет в София. Има повече от 15-годишен опит в сферата на опазването на околната среда. Работил е в Дирекцията на „Природен парк Витоша“, има и предходен опит като експерт в Дирекция „Национален парк Рила“, както и в неправителствения природозащитен сектор в България и Европа. Притежава опит като ръководител и координатор на проекти в областта на проучване и опазване на биоразнообразието, подпомагане на местните общности за устойчиво развитие, международно и регионално сътрудничество в сферата на природозащитата. Одитор е по устойчиво стопанисване на горите по системата FSC. Сертифициран инструктор по стратегическо планиране и оценка на ефективността в управление на околната среда. Активен участник в граждански кампании и протести за опазване на околната среда. Планински водач с повече от 15-годишен опит в българските планини.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ