15.8 C
Sofia
15:43 | 18 May 2022
НачалоНовини от БългарияКНСБ: Мораториумът върху цените на ток, парно и вода да отпадне от...

КНСБ: Мораториумът върху цените на ток, парно и вода да отпадне от 1 април

Мораториумът върху цените на тока, парното и водата да бъде отменен още от 1 март, а не от 1 април. За това претендира президентът на КНСБ Пламен Димитров,.

Той напомни, че премиерът е обещал, че мораториумът може да бъде свален и по-рано.

Димитров изрази надежда, че след като вече е избран председател на КЕВР и нови комисари, както и нови шефове на “Булгаргаз” и на БЕХ, “да се сложи на масата, какво може да се направи, за да се озапти увеличението на цените за бита”.

Той не вижда защо мораториумът трябва да стои до 1 април, тъй като това според него създава огромно напрежение в много системи – мрежовите оператори ЕСО и ЕРП-тата и т.н.

Според КНСБ за следващия отоплителен сезон трябва да бъде удвоен обхватът на хората, които получават енергийни помощи.

Димитров припомни, че по данни на Евростат повече от два милиона български домакинства не могат да поддържат жилищата си достатъчно топли, а в момента едва 15% от тях са на енергийно подпомагане. Трябвало да бъде увеличена и сумата поне с инфлацията.

Той отбеляза, че по изчисления на синдиката само ако се удвоят семействата и лицата при запазване на размера, трябват 140 млн. лева., докато ако се преизчисли и размерът на помощите, вероятно ще са необходими още 20-30 млн. лв. – нещо, което по негови думи не е непосилно.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ