13.5 C
Sofia
5:56 | 25 May 2022
НачалоПолитикаКирил Петков се срещна с представители на Amazon и Google

Кирил Петков се срещна с представители на Amazon и Google

Петков обсъди потенциала за засилване на сътрудничеството с Amazon и Google

Потенциала за засилване на сътрудничеството с Amazon и Google обсъди министър-председателят Кирил Петков в рамките на срещите си вчера с представителите на двете технологични компании.

Премиерът Петков разговаря с Изабела Грегор-Чехович, вицепрезидент по продажбите в ЕМЕА Amazon, както и с представителите на Google Слав Петров и Игор Зграблич. В срещите участва също министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Премиерът Кирил Петков обсъди с представителите на Amazon и Google новия институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT), който ще заработи с подкрепата на българската държава, технологичните гиганти и местния бизнес. Министър-председателят изтъкна, че правителството е отворено и за други общи проекти с висока добавена стойност.

Като добра перспектива за потенциално сътрудничество с Amazon премиерът Кирил Петков посочи създаването на регионален дейта център в България. От своя страна Изабела Грегор-Чехович също подчерта, че инвестицията в INSAIT е първа крачка и разкрива потенциал за по-широко сътрудничество. В рамките на разговора с представителите на Amazon бяха обсъдени възможностите България да се превърне в логистичен и дигитален хъб за Централна и Източна Европа.

На срещата с представителите на Google беше обсъдена възможността да бъде създадена съвместна работна група на правителството с компанията, чиято цел е да подготви предложения за нови проекти в България, свързани с дигиталната трансформация, облачни технологии и електронно правителство. Така ще бъдат набелязани следващи стъпки за сътрудничество и инвестиции.

На срещите с представителите на двете компании беше разговаряно още за взаимодействие в сферата на дигитализацията, киберсигурността, биотехнологиите и космическата индустрия.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ