13.5 C
Sofia
6:56 | 25 May 2022
НачалоРегионални новиниВарнаИзкараха 20 тона мъртва риба от язовира край Аксаково, има още много...

Изкараха 20 тона мъртва риба от язовира край Аксаково, има още много на дъното

От РИОСВ съобщават, че причина за екологичната катастрофа е ...

20 тона мъртва риба е извадена досега от язовир “Засмяно” край Аксаково. В ефира на “Денят започва” Иван Вълков, представител на концесионерите на язовира, определи случилото се като екологична катастрофа.

Мъртвата риба е шаран, бял толстолоб, пъстър толстолоб, бял амур и сребриста каракуда. Има още много мъртва риба на дъното на язовира, която предстои да се извади. Загубите са големи и не могат да бъдат изчислени, каза Вълков.

От РИОСВ съобщават, че причина за екологичната катастрофа е авария в близкия свинекомплекс в село Любен Каравелово. Една от тръбите и изпуснала отпадъчни води, които са унищожили рибата.

Moreto.net припомня, че Районната прокуратура във Варна ръководи досъдебно производство за изясняване на случая с голямо количество мъртва риба в язовир край Аксаково. Досъдебното производство е започнато на 25 март 2022 г. във връзка с получен сигнал от концесионера на язовир, намиращ се край град Аксаково, за това, че е констатирано голямо количество мъртва риба във водоема.

На мястото незабавно е бил изпратен екип от разследващи от ОД на МВР – Варна. Уведомени са РИОСВ – Варна и ИАРА – Варна, които вземат участие в изясняването на случая според компетенциите си.

От екоинспекцията във Варна допълниха, че при проведен разговор с присъстващия на проверката заместник ръководител на свинекомплекса е установено, че по- рано същият ден (около 12 ч.) е възникнала аварийна ситуация, касаеща разлив на отпадъчни води от торохранилище №2 поради запушване на тръбата към торохранилище №3. Били са предприети са незабавни действия по почистване на запушеният участък от тръбата и отстраняване на аварията.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ