16.5 C
Sofia
8:18 | 29 May 2022
НачалоКриминалниГърция иска да прати в затвора за 60 години българин, който дори...

Гърция иска да прати в затвора за 60 години българин, който дори не стъпвал в страната.

Мъжът твърди, че никога не е стъпвал в Гърция и дори въобще не е пътувал извън България.

Мъжът твърди, че никога не е стъпвал Гърция и дори въобще не е пътувал извън България. В момента той излежава 6-годишна присъда в Старозагорския затвор.

49-годишен мъж е получил 60-годишна присъда от гръцки съд, по думите му, без да е стъпвал в Гърция. В момента излежава присъдата в старозагорски затвор. Че е осъден научава след издаването на европейска заповед за арест. Обвинението е в трафик на хора в Гърция. Венелин Тодоров и адвокатът му доказват, че той не е ходил в Гърция. По време на делото, той не е бил призован, нито е имал защитник. Адвокатът на Венелин коментира, че вече се наблюдава тенденция в южната ни съседка при издаване на присъди, без да са спазени европейски изискванията за призоваване.

Венелин е работил като таксиметров шофьор в Стара Загора. Той е с чисто съдебно досие. В момента излежава присъда в Старозагорския затвор, след като през 2020-та година получава европейска заповед за задържане. Той разказва пред Нова телевизия за случая си по телефона: ”Обвиняват ме в трафик на хора в Гърция. А аз въобще не съм стъпвал във Гърция.  Беше ми предложено през 2013-та да возя някакви хора в Гърция, но аз отказах, дадох телефона на един мой познат, който извършва таксиметрова дейност и му казах че има клиент, който иска да закара някакви хора, ама нито съм знаел за какви хора, нито нищо. Той се е свързал с него, съответно му е дал човека някакъв ван и е превозил тези хора. Това е връзката с мен, че съм дал един телефонен номер, въобще не съм знаел за какво става въпрос, но не съм имал никакво участие и не съм стъпвал в Гърция. Аз въобще не съм напускал България, нито съм организирал трафик на хора по някакъв начин. Абсолютно нищо общо нямам с това”.

„Към края на 2020-та година месец ноември в Стара Загора пристигна европейска заповед за арест, с която се искаше Венелин Славов Тодоров да бъде предаден на република Гърция за изтърпяване на присъда от 60 години  лишаване от свобода и 80 хил. евро глоба. И се оказа, че той е бил задочно осъден, без да присъства на съдебното заседание, без да упълномощи адвокат, без по какъвто и да е начин да съумее да си защити правата”, информира адвокат Тихомир Василев.

Старозагорският окръжен съд отказал да предаде Венелин в Гърция. Съобразявайки се с документите, изпратени от Гърция, намаляват присъдата от 60 на 6 години затвор. Делото преминава и през Апелативния съд в Пловдив.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ