15.5 C
Sofia
7:41 | 29 May 2022
НачалоПолитикаЕвропрокуратурата иска да има собствена администрация у нас

Европрокуратурата иска да има собствена администрация у нас

Българското правителство подготвя законопроект, с който ще бъда обособена собствена администрация на Европейската прокуратура в България. Това се разбра от думите на Лена Бориславова, началник на политическия кабинет на премиера Кирил Петков след срещата на министър-председателя с представителите на Европейската народна партия, които са на посещение у нас.

Личното уверение на премиера е, че той ще направи всичко възможно, за да може тази институция да работи абсолютно безпроблемно на българска територия, включително чрез законодателни промени, които подготвяме в момента и се надявам до една седмица да можем да ви представим, насочени към това Европейската прокуратура да има у нас своя собствена администрация, свой собствен персонал, включително зачислени разследващи полицаи и следователи, които да могат най-оперативно и независимо да провеждат всички необходими разследвания в страната

Премиерът е запознал пристигналите вчера в София двама представители на Европейската народна партия с фактите около задържането на бившия премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и бившата ръководителка на правителствента информационна служба Севдалина Арнаудова.

Премиерската съветничка Лена Бориславова поясни, че Кирил Петков е запознал представителите на ЕНП със системните проблеми на българското правосъдие и управлението на евросредствата у нас:

„Бяха изложени факти и обстоятелства, свързани със системите нарушения и подозрителни кредити, раздавани от Българската банка за развитие. Премиерът разказа за ситуацията с язовирите и строежа им от свързани фирми без строителни разрешения, за ситуацията със строителството на автомагистрала „Хемус“. С представителите на Европейската комисия и Европейския парламент бяха обсъдени и възможностите за това как европейските институции и българските институции могат да започнат да работят по-добре”.

Лена Бориславова отрече да е оказван политически натиск за задържането на Борисов, Арнаудова и Горанов:

„По никакъв начин не е оказван политически натиск. Единственото, което е, както казах и преди, роля на премиера е да даде пълна свобода на разследващите органи”.

Представителите на Европейската народна партия не направиха изявления. Бориславова обясни защо:

„Те са тук на една неутрална мисия за да установят какви са фактите и обстоятелствата. Не могат да правят изявления, преди да бъдат събрани всички факти и обстоятелства“.

Бориславова заподозря Прокуратурата за това, че в няколко сайта са изтекли свидетелските показания на премиера Петков:

„Истината е, че всичко в тази държава тече. Тук аз лично не бих заподозряла органите на МВР, а по-скоро на прокуратурата, доколкото те са единствените, които имат копието на цялата преписка и това изтича, след като те са се запознали с нея“.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ