15.5 C
Sofia
7:37 | 29 May 2022
НачалоПолитикаДнес Румен Радев свиква Консултативния съвет за национална сигурност

Днес Румен Радев свиква Консултативния съвет за национална сигурност

Tемата ще е „Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България.

Днес, 15 февруари, вторник, от 14.00 часа на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев свиква редовно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност.

Tемата ще е „Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“, съобщават от президентството.

Президентът преди КСНС: Не може да се сещаме за армията от криза на криза

Според президента Радев най-голямата заплаха за националната сигурност е неглижирането на проблемите на въоръжените сили. Сред тях – липсата на достатъчно ресурси, остарялата техника и недостигът на кадри.

“Трябва да скъсаме с това отношение веднъж завинаги – да се сещаме за проблемите на армията от криза до криза и от катастрофа до катастрофа”, коментира държавният глава.
Затова на заседанието на КСНС президентът ще настоява за ясни гаранции за модернизацията на въоръжените сили:

“Декларацията на новото правителство, че нашата национална сигурност ще се гради върху конституционните задължания на българската армия трябва да бъде подплатена с ясни ангажименти как точно ние ще развиваме нашите въоръжени сили”.
КСНС се събира на фона на напрежението около Украйна. Президентът е убеден, че конфликтът между Запада и Русия трябва да бъде решен чрез дипломация и преговори:

“Тази криза създава заплаха за сигурността не само на България и на нашия регион, а на цяла Европа. България е част от усилията за намаляване на напрежението”.
Страната ни е част и от усилията за укрепване на Източния фланг на НАТО. В българската бойна група на основата на батальон ще участват и съюзнически сили, за да допълнят способностите, с които страната ни не разполага.

“България е отворена към всички съюзници за участие на техни контингенти, които да допринесат за запълване на дефицит от способности в нашите сухопътни войски”, каза Румен Радев.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ