16.5 C
Sofia
8:21 | 29 May 2022
НачалоНовини от БългарияБългарският олимпийски комитет предложи помощ на украинските спортисти

Българският олимпийски комитет предложи помощ на украинските спортисти

Това стана след телефонен разговор на председателя на БОК Стефка Костадинова с нейния колега президента на УОК Сергей Бубка.

Българският олимпийски комитет предложи помощ на украинските спортисти. Това стана след телефонен разговор на председателя на БОК Стефка Костадинова с нейния колега президента на УОК Сергей Бубка. Двамата са дългогодишни приятели още от периода на състезателната им дейност, когато десетилетия наред бяха недостижими за останалите в своите дисциплини.

Костадинова е изказала съпричастност със страданията на украинския народ и е запитала Бубка дала има необходимост от помощ от страна на българското олимпийско семейство. Предложено е съдействие за осигуряване на подготвителни лагери за украински спортисти у нас.

От своя страна Сергей Бубка е благодарил за топлите думи и подкрепата, като е обещал да съдейства за пристигането на украински спортисти за тренировъчни лагери в България. Сред състезателите особено популярна и желана е високопланинската база Белмекен, където често провеждат подготовката си най-добрите украински атлети.

Сергей Бубка е сред най-влиятелните личности в световния спорт. Преди два дни легендарният състезател на овчарски скок бе определен от МОК за координатор на хуманитарната помощ от международната олимпийска общност към Украйна.

“С подкрепата на Олимпийска солидарност в Лозана и неговия екип в НОК в Украйна, г-н Бубка ще ръководи разпределението на помощта към украинската общност и спортното движение. За да улесним тази задача ще започнем да събираме информация за местонахождението на тези членове на украинската олимпийска общност, както и за текущите инициативи и подкрепа,” обяви в петък президентът на МОК Томас Бах.

Бубка, който е олимпийски и десеткратен световен шампион, е много силно свързан с България. Освен дългогодишното приятелство със Стефка Костадинова, украинската спортна легенда бе чест гост на страната при възстановяването след състезателните сезони. Той обича да посещава и прочутите български лечебни и спа центрове.

Бубка бе кандидат за президент на МОК на последните избори, спечелени от Томас Бах през 2013 година. Украинецът е подобрявал 35 пъти планетарните рекорди в овчарския скок, а днес е една от най-авторитетните личности в световния спорт.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ