16.5 C
Sofia
8:13 | 29 May 2022
НачалоНовини от БългарияБългария се договори с Обединеното кралство за засилено военно сътрудничество

България се договори с Обединеното кралство за засилено военно сътрудничество

Очертани бяха перспективите за развитие на взаимоотношенията между България и Обединеното кралство.

В министерството на отбраната вчера, 6 април, се проведe срещa на министър Драгомир Заков и заместник-министър Йордан Божилов с министъра на Въоръжените сили на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Джеймс Стивън Хийпи.

По време на разговорите беше отбелязан конструктивният диалог между двете държави в сферата на военното сътрудничество. Бяха засегнати и приоритетните за страната ни въпроси, свързани с придобиването на нови способности и модернизация на българските Въоръжени сили. Очертани бяха перспективите за развитие на взаимоотношенията в областта на отбраната, както и последващите стъпки за развитието на стратегическото партньорство между България и Обединеното кралство.

Сред основните дискутирани теми беше развитието на ситуацията в Украйна и усложнената среда на сигурност вследствие на конфликта. Подчертано беше единството на страните-членки на НАТО в укрепването на сигурността в региона с предприетите мерки за усилване на възпиращия и отбранителен потенциал на Източния фланг. Акцент в разговорите бе поставен и върху сформираната от България многонационална бойна група под оперативния контрол на Върховния главнокомандващ на НАТО в Европа, която ще допринесе за увеличаване на отбранителните способности на Алианса в региона.

В рамките на дискусията беше подчертана необходимостта от съвместни действия за борба с дезинформацията. От българска страна беше заявено, че темата е на преден план в дневния ред и България оценява високо британската подкрепа в тази област.

В срещата взеха участие и извънредният и пълномощен посланик на Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия Н. Пр. д-р Роб Диксън и директорите на дирекции „Отбранителна политика и планиране“ и „Стратегическо планиране“ бригаден генерал Радостин Илиев и бригаден генерал Здравко Пехливанов.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ