20.5 C
Sofia
5:21 | 04 July 2022
НачалоПолитикаАсен Василев: Няма забрана за износ, в България има достатъчно зърно

Асен Василев: Няма забрана за износ, в България има достатъчно зърно

Министърът коментира и изказвания на Делян Добрев от ГЕРБ, че заплата от 1 000 лв. сега се усеща като 350 лв. заради инфлацията.

Финансовият министър Асен Василев сподели, че няма забрана за износ на зърно от страната. Той поясни, че текат детайлни проверки, за да е сигурно, че всички процедури и изисквания са спазени.

„В България има достатъчно зърно, на международните пазари ситуацията е абсолютно критична и трябва да сме сигурни, че всичко е спазено преди зърното да напусне страната”, добави той.

Относно Плана за възстановяване прогнозите на Василев са, че първите суми България ще получи през лятото. „На база изпълнението на проектите ще видим кои може да не бъдат изпълнени в срок и да отпаднат. Ако успеем да изпълним всички, ще ги дофинансираме с национално финансиране”, каза още той.

Министърът коментира и изказвания на Делян Добрев от ГЕРБ, че заплата от 1 000 лв. сега се усеща като 350 лв. заради инфлацията.

„Бих им казал да четат Националния статистически институт. Инфлацията се смята там, а не в Министерството на финансите или в БНБ. Смята се в статистиката, а статистиката не е сменяна от времето на г-н Борисов. Същите хора смятат по същия начин”, уточни Василев.

Към 15 март се очаква приключване на техническите преговори на България с ЕК по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Съобщи по-рано Василев на заседание на Комисията по въпросите на Европейския съюз. След това предстои НПВУ да мине през нормалните процедури на одобрение, добави той, цитиран от БТА.

„Може да започнем работа по Плана, в момента в който има техническо одобрение по него, дори преди официалното подписване”, поясни вицепремиерът.

Най-голямата промяна в Плана е отпадането на инвестицията в парогазова централа и замяната ѝ с инфраструктура за съхранение на енергия от 6000 мегаватчаса и на добив на геотермална енергия, каза Василев.

В програма „Транспорт” на Плана има засилен фокус върху устойчивия транспорт – крайградски железници и влакове тип „Интерсити” и подобрение на обществения транспорт.

По-малки промени има при осигуряването на широколентов интернет в общинските центрове, развитие на ТЕТРА системата за комуникация при кризи и за дигитализация на „Български пощи”. В сектора здравеопазване на НПВУ е включена промяна на системата „112”, за да се улесни работата ѝ.

Отпадането на строеж на парогазови централи и газопроводи и замяната им с проекта за системата за батерии и тяхното разполагане ще струват около 1,5 млрд. лева. Търсенето и добивът на геотермална енергия – около 200 милиона лева.

Проектът за разполагане на батериите е разработен с Министерството на енергетиката (МЕ) и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Батериите ще станат собственост на предприятие на МЕ и ще се разположат в подстанциите на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Батериите ще могат да се наемат от други участници на пазара на енергия на пазарен принцип.

Батериите ще се произвеждат в България и това е въпрос на национална сигурност, каза Василев. „Ако се наложи да завишим инвестициите за този завод, аз бих платил цената, за да имаме национална сигурност”, заяви вицепремиерът. Разходите за съхранение на енергия ще са около 10 евро на мегаватчас, което е доста евтино, посочи министърът на финансите.

„В момента се водят последните преговори за допълнителен анализ за сигурност на доставките на централите в Маришкия басейн. Трите големи централи в Маришкия басейн няма да бъдат закривани. Ще се закриват само централи, които не отговарят на екологичните стандарти, каквито са „Брикел” и „Бобов дол”, посочи вицепремиерът.

„В НПВУ сумата за получаване за програма „Транспорт” се запазва – парите, както казах, ще отидат за влакове тип „Интерсити” и за градски железници, като за двата типа ще са нужни 640 милиона лева за 23-24 влака, уточни Василев.

Николов: Ще се разгледа възможността за удължаване компенсациите към бизнеса

„Ситуацията в Украйна не оказва директно влияние върху НПВУ. Ако бяхме приели в Плана да добавим парогазова централа и да се съгласим със затваряне на мощности, сега щяхме да сме в неизгодна позиция. Забавянето на НПВУ ни помогна да прокараме решения в полза на България”, каза министърът.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ