19.6 C
Sofia
13:15 | 27 September 2022
НачалоНовини от България30 са активните пожари в България

30 са активните пожари в България

Директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл. комисар Николай Николов пристигна в Хасково, за да се запознае на място със ситуацията и със създадената организация, свързана с предприетите гасителни действия в региона, съобщиха от МВР.

Той очерта моментната обстановка в страната, свързана с възникналите пожари. Проблемните пожари са в Хасковско, Старозагорско и община Средец.

Към момента 30 са активните пожари на територията на страната. Два от тях са в района на област Хасково – до село Йерусалимово, местата са трудна достъпни, огънят в Сакар е обхванал 1000 декара горски фонд. 100 пожарни автомобила са на място, 28 огнеборци, 40 полицаи, 31 доброволци и повече от 85 горски служители.

Пожарът в пазарджишкото село Елшица върви към овлядаване, не е погасен на 100 процента, продължават действията в тази посока. В община Пещера възникна нов пожар, насочени са екипи натам и тепърва ще се установява ситуацията. Директорът на ГДПБЗН благодари на колегите си, които работят на терен денонощно вече няколко дни. Той подчерта, че в резултат на добрата координация и взаимодействие с областната управа, кметовете на населени места и на нашите служители, не бе допуснато да изгорят селата, няма загинали и пострадали.

Той подчерта, че първата и най-важна задача, която винаги е стояла пред служителите на дирекцията, е да осигурят безопасността на населението. Структурата ни е високо организирана със значителен и добре обучен човешки капитал, със сравнително добра техника, и разбира се с подготвени доброволци. Главният комисар сподели, че дирекцията работи изключително активно по новите програми, с помощта на които ще продължим оборудването на службите с техника, защото колегите го заслужават.

Като посочи обективните предпоставки за възникналите инциденти – високи температури, сухо време и силен вятър, главен комисар Николов акцентира върху субективния фактор – над 90 процента от причинителите са именно хората. Нека всички да са много внимателни, особено в югоизточна България – още два – три дни да спрем работата по полето, много е сухо и най-малката искра може да представлява огромна опасност за населените места, призова директорът на ГДПБЗН.

Областният управител на Хасково инж. Минко Ангелов благодари сърдечно на директора на ГДПБЗН и на комисар Николай Вълчев, директор на РДПБЗН-Хасково, за създадената активна организация между всички заинтересовани институции и предприетата координация по места. Той увери, че военните структури имат готовност да се включат в момента, в който има такава необходимост.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ