10.6 C
Sofia
0:45 | 26 March 2023
НачалоНовини от БългарияЩе ремонтираме военна техника на Украйна

Ще ремонтираме военна техника на Украйна

Варна става логистичен център за дистрибуция на украинското зърно (снимки).

Постигнати са договорености за транспортиране на селскостопанска продукция от Украйна през пристанището във Варна.

Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски на брифинг след среща с премиер Кирил Петков.

“България ще бъде повече от щастлива да има Варна за централна логистична база и да дистрибутира зърното, което Украйна не може да изнесе през пристанищата си”, каза премиерът Кирил Петков.

“Украйна ще сътрудничи на българските плавателни съдове, които са блокирани в Черноморските пристанища”, каза Зеленски.

“Няма да е лесна операция, но техният министър на инфраструктурата се зае да помогне нашият кораб да се върне в България”, заяви Кирил Петков.
Министър-председателят посочи, че още през следващата седмица ще бъде взето решение по темата за военната помощ и изрази категоричната подкрепа на България за Украйна във войната.

“Украйна ще победи“, посочи премиерът и изтъкна, че демократичният свят подкрепя Киев.

“С премиера на България Кирил Петков се запознахме на Мюнхенската конференция преди два месеца. Тогава ние говорехме, че искаме мир, а Русия казваше, че не възнамерява да напада. Но вече 64 дни виждаме колко струват заявленията на руските управници, вече 64 дни Русия атакува нашите цивилни, нашите военни, разрушава всичко, убива всички, унищожава училища, детски градини. Вече 64 дни ние отстояваме, а Русия нищо не успя да постигне и съм сигурен, че няма да постигнат всичко освен пренебрежението на всички порядъчни хора в света”, каза президентът на Украйна.

“Ние усещаме, че целият живилизован свят днес е солидарен с Украйна, включително и България. Украйна както никога, има нужда от подкрепата на надеждните си приятели, за да отстоява правото на живот на нашия народ. Тази борба не е само борба за Украйна, сега ние в Украйна защитаваме ценностите на цяла Европа, на целия свят”, заяви Зеленски.

Той каза още, че с Петков са говорили за установяване на взаимодействие за ремонт на украинска военна техника в български военни мощности.

“Това е много важно за Украйна, убеден съм, че такова сътрудничество ще бъде изгодно и за българските компании и за българската икономика, за нас са много важни качеството и сроковете”, подчерта Зеленски.

Премиерът Кирил Петков каза, че ще информира българското правителство за ремонта на украинските машини.

“По отношение на вашата покана за България да участва в реконструкцията на Украйна, ние ще сме повече от щастливи да го направим. Благодаря и за предложението да помогнете на нашия кораб да напусне Черноморск. Знам, че това не е лесно, но съм щастлив, че имате организиран план за нашите моряци да се върнат вкъщи”, каза още Петков.

Двамата са обсъдили и вазаимодействие в сферата на енергетиката.

“Украйна е готова да снабдява България с електроенергия, да съдейства за диверсификацията на газа чрез Трансбалканския газопровод”, заяви президентът на Украйна.

Той благодари и за подкрепата на санкциите, които наложи ЕС срещу Русия. Според Зеленски те са необходими, за да може Русия да бъде принудена да търси мир.

Зеленски благодари на Петков за инициативата му за събиране на средства за Украйна за боеприпаси.

“Със своя пример вдъхновявате много граждани по света да проявяват солидарност с украинския народ”.

Той благодари и на всички българи за гостоприемството и посрещането на “хиляди жени и деца, които потърсиха спасение от войната в Украйна в България”.

Снимки: president.gov.ua

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ